Вести

МАЛИ: ПОЗИТИВАН РЕБАЛАНС БУЏЕТА УТИЦАО ЈЕ НА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА

Позитиван ребаланс буџета утицао је на то да повећање плата у јавном сектору буде већ у новембру, а не почетком 2020. године, и то се уклапа у све зацртане критеријуме Међународног монетарног фонда (ММФ), изјавио је министар финансија Синиша Мали.

“Наша жеља је била да у што краћем временском периоду утичемо да дође до повећања плата у јавном сектору. За то смо се борили, то је био наш циљ од почетка, а то нам је омогућио позитиван ребаланс буџета”, рекао је Мали.

Према његовим речима, о томе се већ разговарало са ММФ-ом, додајући да њих више интересује буџет за 2020. годину, него ребаланс из 2019.

“У овом тренутку немамо никакав проблем са ММФ-ом због повећања плата, не очекујем ни да ћемо га имати. Делегација ММФ-а долази 3. октобра у Београд. То је стандардна њихова посета и тада завршавамо припреме за буџет за следећу годину”, навео је Мали.

Мали је поновио да је циљ био да се у што краћем периоду, ако већ има новца у буџету који је зарађен и уштеђен, врати грађанима.

 

Комисија ради на анализи понуда за Комерцијалну банку

Мали није желео да коментарише поступак приватизације Комерцијалне банке, јер је у току, како не би довео у питање кредибилитет самог процеса.

Мали је подсетио да су за Комерцијалну банку стигле четири необавезујуће понуде и истакао да комисија ради на анализи понуда.

"Не могу и не бих желео да коментаришем поступак. Када комисија заврши посао обнародоваћемо то, имаћемо све информације", рекао је Мали.

Како је додао, не жели да својим коментаром доведе у питање кредибилитет самог поступка.

На питање у вези са укидањем закона о умањењу зарада, Мали је подсетио да је тај закон укинут крајем прошле године, са одложеним дејством, те додао да ће од 1. јануара почети да важи, односно да од 1. јануара неће бити ограничења по питању зараде у јавним предузећима и јавно-комуналним предузећима, чиме се у тим фирмама ствара могућност за повећање плата од пет одсто.

 

 

Извор: Танјуг