Вести

МАЛИ: ПЛАТЕ ВЕЋ ПРЕКО 500 ЕВРА

Просечна плата у Србији овог месеца биће 504 евра, показују прелиминарни статистички показатељи, рекао је министар финансија Синиша Мали коментаришући Пројекат Србија 2025 за који је рекао да представља историјску шансу за развој земље.

„Програм Србија 2025 вредан је око 14 милијарди евра, а пројекти које планирамо убрзаће раст привреде и учинити нашу земљу много бољим местом за живот", рекао је Мали 

Министар тврди да је апсолутно реална пројекција да просечна плата у нашој земљи 2025. године буде 900 евра, као и да пензије у последњој години овог инвестиционог плана буду између 430 и 450 евра.

Пројекат инвестирања у Србији у наредних пет година, није сам по себи циљ него средство за подизање животног стандарда грађана наше земље, односно, како је рекао, основа за будућност генерација деце у Србији.

"Сада имамо историјску шансу за то. Сада је Србија потпуно стабилна, политички и економски, што је предуслов сваког напретка, повећали смо кредитни рејтинг, следеће године смо већ на инвестиционом рејтингу", рекао је Мали.

"Поносан сам на ово што смо данас представили" истакао је Мали гостујући на Пинку и подсетио да је Србија 2012. била у тешкој позицији, пред банкротом, да је сваки четврти грађанин Србије био без посла...

Мали је рекао да је опозиција говорила да раст неће бити изнад два процента, а да је држава направила конзервативну пројекцију раста БДП-а од 3,5-3,6 одсто за ову годину а да ће до краја текуће године раст бити 4 одсто.

Kаже и да је у наредним годинама циљ да се достигне стопа раста од 7 процената, а да се очекује да Србија у наредној години достигне статус земље са инвестиционим рејтингом.

Све то даје за право држави да дефинише овакве пројекције у наредним годинама објашњавајући да средства која се издвајају за Пројекат Србија 2025. представљају цео један годишњи буџет наше земље.

Мали је навео да постоји огроман интерес страних инвеститора да улажу у Србији.

"Ове године имамо 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција, повећање у односу на рекордну 2018., за коју смо добили признање од Фајненшел тајмса да смо први у свету , сада је 9 одсто више него прошле године. Питам вас када је Србија била рекордер у економији? Стопа раста у новембру нам је 6 одсто, стопа раста у трећем кварталу била је 4,7 одсто, највиши смо у Европи са Мађарском. Све то нам даје за право да, на основу овако сјајних резултата, дефинишемо овај план којим ћемо још јаче да погурамо Србију напред", рекао  Мали.

"Из темеља мењамо све, то нисмо могли раније. Ово је историјска шанса за нас да једном за свагда решимо проблем инфраструктуре", рекао је Мали.

Додаје да је потпуно другачија слика Србије када погледате мапу са путевима који су до сада урађени.

"Ми смо у последњих пет година урадили преко 350 км нових аутопутева направили, а жеља председника Вучића је да цела Србија буде премрежена новим аутопутевима и путевима, ту је и око 5000 километара путева које ћемо реконструисати, за то смо издвојили 900 милиона евра, то је огроман новац. Улажемо и у железницу која је будућност, хоћемо брзе пруге, идемо у корак са светом, то је све огромна шанса за Србију", рекао је министар.

Истиче да је изузетно важно да свако место у Србији има водовод и канализацију.

„Милијарду евра улажемо у водовод и канализацију, морамо, јер се власт пре нас тиме није бавила. Уз то, морамо да имамо нове путеве, нове аутопутеве, да свако место има фабрику за пречишћавање отпадних вода, све нам је то у плану", рекао је Мали.

Министар објашњава да ће се 600 милиона евра уложи у дигитализацију и образовање, јер наша земља мора да буде лидер у знању, иновацијама и вештачкој интелигенцији.

„То су ствари које мењају свет и желимо да будемо део тога. Имате 700 милиона евра за улагање у младе. То је наш најважнији изазов, улажемо најпре 500 милиона евра и изградњу станова за младе", рекао је министар и додаје да је, када је реч о улагањима, незаобилазна и спортска инфраструктура.

„Циљ нам је да потпуно обновимо спортску инфраструктуру. Спорт одавно није само спорт, већ велики бизнис и важан је и за туризам, а с друге стане, желимо и да подстакнемо младе да се баве спортом, због чега улажемо 500 милиона евра у спортску инфраструктуру".

Наводи да се улаже у Национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Лозници, Зајечару, Kраљеву, Kрушевцу, Врању, Новом Пазару и Сремској Миторвици.

Ту су и дворана Спортског друштва Раднички, дворана на Врачару, Национални одбојкашки центар, реконструкција Спортског цента Вождовац са базенима, Универзитетски спортски центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, изградња Омладинског спортског центра Kараташ у Kладову, Спортска стрељана у Бору, Спортско стрелиште у Царевој ћуприји, изградња затвореног базена у Kраљеву, реконструкција Спортског центра у Шиду...

Додаје да, што се тиче стадиона Звезде, Партизана и ОФK Београда, да се ради на томе да се обезбеди финансирање и за њихову реконструкцију.

„Не заборавља се ни Звезда ни Партизан, то смо споменули више пута", истиче министар и додаје да све то не би било могуће да немамо стабилне јавне финансије.

„Сада имамо све предиспозиције да створимо једно још успешније и напредније друштво. Имамо новца у буџету, имамо простора да грађанима сада пружимо већи стандард, што су и заслужили. Желим да захвалим грађанима, нарочито најстаријим суграђанима, што су били уз нас кад је било најтеже. Сада је дошло време да им се одужимо за труд и стрпљење. Срећан сам и поносан што сам део тима који ствара овакав пројекат и чврсто стојим иза њега, као и цела Влада тимски, јер знам да је ово наша огромна развојна шанса и искористићемо је на прави начин", поручио је министар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк