Вести

МАЛИ: ОВО ЈЕ НАЈВЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДЕ ИКАДА У СРБИЈИ

Влада Србије, синдикати и послодавци нису успели да се договоре око висине "минималца" за наредну годину, па ће Влада Србије предложити да се минимална цена рада повећа за 11,1 одсто у 2020.

Министар финансија Синиша Мали рекао је након састанка чланова Социјално-економског савета (СЕС) да то значи да ће са 155,3 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу бити 172,5 динара.

Мали је рекао да ће тако минималац месечно скочити са 27.022 динара, колико је сада, на 30.022 динара.

"Ово је највеће повећање зараде икада у Србији" рекао је Мали.

Мали је најавио да ће од 1. јануара Влада Србије наставити с даљим растерећењем привреде, тако да ће неопорезиви део дохотка са 15.300 бити повећан на 16.300 динара и такође ће укинути 0,5 одсто доприноса за ПИО фонд на терет послодавца.

"Тако ћемо идуће године растеретити и привреду за доприносе у укупном износу од 13,1 милијарду динара (111 милиона евра)", додао је министар.

“И прошле године смо у сличном износу растеретили привреду, настављамо с праксом да смањујемо оптерећење на зараде, овај пут од јануара у износу од 61 одсто и с тиме настављамо и у наредном периоду”, рекао је Мали.

Мали је додао да ће од 1. јануара бити укинут Закон о привременом уређивању основица за обрачун плата, што значи да се у јавним предузећима и ЈКП ствара услов за повећање плата од пет одсто.

"Иза овог пакета стоји Влада Србије и овакво повећање минималне зараде последица је реформи које смо почели 2014. године и сада видимо резултате тих реформи”, рекао је Мали.

Подсетио је да је у првих осам месеци ове године остварен суфицит од 46, 6 милијарди динара, а да стопа незапослености износи 10, 3 одсто.

Мали подсећа и да је Србија по страним директним инвестицијама "сада шампион" и да их је било за 31 одсто више у првих шест месеци ове године него у истом периоду претходне.

Како је рекао министар финансија, повећање минималца и растрећење привреде најбољи су начин да се утиче на побољшање животног стандарда, повећа атрактивност и конкуретност привреде како би она наставила да расте по стопама забележеним прошле године.

Све ће то допринети даљем расту економије и довешће до више новца у буџету од пореза и доприноса, поручио је Мали и додао да је то корак напред ка циљу који је дефинисан на Социјално-економском савету, а то је да се из године у годину минимална зарада повећава у циљу достизања минималне потрошачке корпе.

"Ово је велики корак ка томе и представља највеће повећање минималне зараде”, рекао је Мали.

 

Плате веће од 1. новембра, повећање пензије и до 5,5 одсто

Плате у јавном сектору биће повећане од 1. новембра ове године, а пензионери око 1. децембра могу да рачунају на једнократну помоћ од по 5.000 динара и на повећање пензија од 1. јануара 2020. између 5,1 и 5,5 одсто, најавио je Мали.

"У наредних десетак дана, након договора са ММФ-ом, изаћи ћемо и с повећањем плата и то од 1. новембра ове године. Биће и повећање пензија од 1. јануара 2020. по такозваној ''швајцарској формули''", рекао је Мали.

Навео је да ће пензије бити повећане за најмање 5,1 одсто, а да је могуће и повећање до 5,5 одсто.

Свим пензионерима, без обзира на висину примања, биће исплаћена једнократна помоћ од по 5.000 динара око 1. децембра 2019, рекао је Мали.

На питање зашто се смањују доприноси за пензије када се Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) дотира из буџета, Мали је рекао да је реч о стратегији растерећења од пореза и доприноса и да то ни на који начин неће угрозити функционисање фонда.

Подсетио је да су прошле године укинути порези за незапосленост на терет послодавца.

"Ни на који начин то не угрожава макроекономску стабилност, ни функционисање фонда. Раније се ПИО фонд дотирао 52 одсто из буџета, а сада са око 20 одсто и ово смањење доприноса неће угрозити његово функционисање, нама је ПИО фонд у потпуности стабилан", додао је министар финансија.

Такође је додао да је задовољан успостављеним социјалним дијалогом са синдикатима и послодавцима и додао да је права слика Србије када се решења налазе у обостраном интересу.

 

За Комерцијалну заинтересоване и банке и инвестициони фондови

Комисија Министарства финансија Србије отворила је данас четири необавезујуће понуде пристигле на јавни позив за приватизацију Комерцијалне банке, а међу понуђачима су и банке већ присутне на српском тржишту, али и инвестиоциони фондови, изјавио је Мали.

Мали је рекао да су пристигле четири понуде, а да је било заинтересовано шест банака и институција.

“Не могу да уђем нити у имена понуђача, нити у детаље понуда све док комисија не заврши анализу понуда. Све понуде су благовремене. Након анализе јавност ће бити благовремено обавештена. Важно је да имамо толико заинтересованих и то показује колико смо атрактивни”, рекао је Мали.

Навео је да комисија има десатак дана да анализира понуде.

"Ово је тек прва фаза”, рекао је Мали и додао да уколико испуњавају све услове следи анализа и у октобру или новембру обавезујуће понуде за куповину.

 

 

Извор: Танјуг