Вести

МАЛИ: НАУЧИЛИ СМО ДА КРЕАТОРИ ПРОПАСТИ СРБИЈЕ НЕМАЈУ ОБРАЗА

Министар финансија и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали реаговао је на изјаву економисте и кандидата за премијера испред коалиције "Борис Тадић - Ајмо људи" Горана Радосављевића, нагласивши да је апсурдно да о економији Србије говоре они који су у великој мери допринели њеном упропаштавању.

''Научили смо да креатори пропасти Србије немају образа и да веома често заборављају какву смо Србију од њих наследили, а која је данас стабилна и води рачуна о својим грађанима. Али, подсећања ради, у време Радосављевића и као саветника председника и као државног секретара у Министарству финансија инфлација је била двоцифрена, чак 11 процената, а курс је драстично скочио са 81 на чак 113,13 динара, чиме је и без ванредних спољних околности пад животног стандарда био неминован'', навео је Мали.

У време Радосављевића, како је додао Мали, затваране су фабрике, а на стотине хиљада људи је изгубило своје радно место.

''Они су се прекомерно задуживали, уз несхватљиво високе каматне стопе од 7,25 одсто, како би вештачки подизали плате и пензије, јер у буџету нису имали новца. Све то, извесно је водило до банкрота, јер су и Радосављевић и његови другари "стручњаци" успели да девастирају јавне финансије, да грађане и државу дотерају до просјачког штапа. За то време, покрадене паре су се таложиле на приватним рачунима. Грађани баш у то време, док је Радосављевић био у власти усавршили магију преживљавања, тако да Радосављевић можда све ово што изговара подводи под ''мистичну алхемију'', с циљем да се заборави њихово непочинство", рекао је Мали.

Мали је нагласио да, како је рекао, ''тајкунски медији константно сервирају лажи, пошто медијски простор поклањају онима којима нос, попут Пинокија константно расте, а све с циљем да се поново увале у фотеље, како би наставили да краду''.

"Лажи које им се сервирају преко провладиних медија потврђују и Светска банка, и Међународни монетарни фонд и рејтинг агенције. Тако смо јуче добили још једну потврду агенције "Fitch Ratings" која је у најновијем извештају потврдила кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+, уз стабилне изгледе за његово даље повећање. Као што и сами знате, Србије је на корак од инвестиционог рејтинга, а у њихово време, то је било готово немогуће. Агенција је објаснила да је рејтинг Србије подржан кредибилном макроекономском и фискалном политиком коју води Влада Републике Србије, као и снажним растом БДП-а током претходне године. Подсећања ради, захваљујући снажном опоравку домаће тражње, у 2021. години остварен је раст БДП-а од чак 7,5 одсто, а и наредних година очекује се раст изнад дугорочног тренда", навео је Мали.

Говорећи о заради некада и сада, Мали је истакао да је просечна плата за време Радосављевића, 2012. године била 329 евра, а да је данас 610 евра.

''Дакле, просечна зарада је готово дупло већа, али ми смо посвећени да још више унапређујемо животни стандард грађана. План је да до краја мандата следеће Владе просечна зарада буде 1.000, а просечна пензија 500 евра. Подсетићу да и плате и пензије расту из године у годину, без обзира на изазове са којима се суочавамо. Ове године су од 1. јануара плате у јавном сектору увећане 7 и 8 одсто, пензије по швајцарској формули за 5,5 процената, а минимална цена рада за 9,2 одсто. Када погледате БДП, један елемент је потрошња и ми желимо да грађани живе што боље. То значи да плате и пензије морају да расту, јер када расте потрошња, расте и БДП'', рекао је Мали.

Додао је да то значи и да ће бити више новца за капиталне инвестиције, чиме се покреће грађевинска и остале индустрије, покрећу се улагања и домаћа и страна, и отварају нова радна места.

''Радимо и на томе да повећавамо извоз, јер је то новац који остаје у Србији Дакле, повећање плата и пензија представља меру која доприноси да грађани што мање осете инфлацију за коју Србија није одговорна, која је резултат светских дешавања. Такође, ограничили смо и цене основних намирница и дајемо све од себе како би наши грађани што мање осећали притисак", навео је Мали и нагласио да је упркос огромној помоћи привреди од 8,8 милијарди евра за две године стопа јавног дуга под контролом и тренутно на нивоу од 52,4 одсто.

Како је Мали истакао, у време када је Радосављевић водио ''(не)бригу о јавним финансијама, неограничено јавно задуживање од 2009. до 2012. године је довело до акумулације скупог и неповољног јавног дуга, а пробијена су и фискална правила, те је ММФ суспендовао аранжман из 2011. године већ у фебруару 2012. године, схватајући да Србија срља у кризу јавног дуга, односно у банкротство''.

"Нова монетарна и фискална политика од 2012. године морала је да се ухвати у коштац са тешким реформама, фискалном консолидацијом, санацијама у банкарском сектору, обнављањима државних фондова и стабилизацијом тржишта, односно цена и курса", рекао је Мали и закључио да је време уништавања Србије само тужна прошлост, те да ће грађани на изборима знати да изаберу опцију која је посвећена напретку'', рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг