Вести

МАЛИ: МИНИМАЛНА ЦЕНА РАДА БИЋЕ ПОВЕЋАНА БАР ЗА ДЕСЕТ ОДСТО

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће минимална цена рада бити повећана бар за десет одсто и да ће држава у већој мери испунити захтеве запослених, односно синдиката, него послодаваца.

Став послодаваца је да се минимална цена повећа за 5-6 одсто и да су то реалне могућности привреде, док синдикати траже да се она повећа за најмање 20 одсто.

"Биће више како запослени кажу, синдикати, а не како очекују послодавци и биће минимум двоцифрено већа минимална цена рада и ове године", рекао је Мали на округлом столу на тему минималне цене рада у Савезу самосталних синдиката Србије.

Када се, како је рекао, погледају реално сви економски параметри, нема основа да то повећање износи више од 5-6 одсто, али када се узме у обзир социјално и политичко стање - има.

Мали је додао да ће повећање минималне цене рада бити бар дупло веће од пет одсто.

Напоменуо је да су се многе ствари промениле у односу на ситуацију од пре пет година и да су данас сви макроекономски подаци добри.

"Свима је циљ да задржимо тек остварену финансијску стабилност", рекао је Мали и подсетио да су прошле године повећане како минимална цена рада, тако и плате и пензије и да се и ове године говори о томе.

Мали очекује да ће на седници Социјално-економског савета 10. септембра изаћи са конкретном минималном ценом рада.

Рекао је и да се више мора улагати у образовање јер велики број младих људи одлази из Србије.

Подсетио је да је Србија прошле године била прва у свету по страним директним инвестицијама и да је за пет година отворено више од 200 нових предузећа и фабрика у којима је запослено 60.000 људи.

 

 

 

Извор: Танјуг