Вести

МАЛИ: ЛИЦЕМЕРНА ЂИЛАСОВА НАВОДНА БРИГА ЗА ПРИВРЕДУ

Министар финансија и члан Председништва Српске напредне странке, Синиша Мали, изнео је да је план мера за привреду који је представио Драган Ђилас пун паушалних оцена, које немају реално утемељење и напоменуо да је лицемерна Ђиласова брига за српску привреду.

Мали је рекао да Ђилас наводно брине за привреднике, а да су он и његови политички саоборци оставили привреду и запослене на цедилу за време економске кризе 2008. године.

Мали је оценио да је лицемерна Ђиласова наводна брига за српску привреду, за вредне раднике, за људе који поштено зарађују сваки свој динар и подсетио да Ђилас и његови политички саборци нису никако реаговали на економску кризу 2008. године и да ништа нису урадили како треба.

„За последицу сте имали стотине хиљада незапослених и затворене фабрике, док је са друге стране Драган Ђилас акумулирао своје богатство. Замислите да се десила пандемија коронавируса док су они водили државу. Па ниједан приватник, сем Драгана Ђиласа, не би добио ни динар помоћи од њих. Ни динар, то вам гарантујем“, рекао је Мали.

Мали је подсетио грађане Србије да је Ђилас граду Београду оставио рекордни дефицит и дуг, да је задужио град Београд за 1,2 милијарде евра, и оставио дефицит већи од 20 одсто.

Мали је рекао да док су Ђиласови „пајтоси“ били на власти Србија је имала дефицит од - 6,6 одсто, јавни дуг је био преко 70 одсто, а незапосленост преко 25 одсто.

„Ми смо успели да стабилизујемо јавне финансије тако да смо четири године за редом имали суфицит у буџету, јавни дуг нам је под контролом и испод нивоа који прописује Мастрихт, незапосленост у првом кварталу нам је 9,7 одсто. Kруна наших успеха је раст БДП-а од пет одсто по коме смо први у Европи у првом кварталу ове године“, рекао је Мали.

Мали је истакао да је управо захваљујући одличним резултатима држава спремно дочекала кризу изазвану вирусом корона и имала фискалног простора да адекватно реагује.

„Пакетом помоћи од чак 5,1 милијарду евра ми смо спасили нашу привреду, избегли смо најцрњи сценарио и успели да забележимо највећи раст у Европи. Тако да - нека он не брине за нашу привреду и нека престане да дели лекције. Може да их дели само својим политичким пајтосима, али не и држави, пошто сви знамо како је њоме руководио“, рекао је Мали.

Мали је напоменуо да је Драган Ђилас још једном показао сву своју неозбиљност, јер је изнео произвољне оцене, без икаквих утемељења.

„Ђилас се опет разбацује неким великим бројевима, до којих је ко зна како дошао. Да је мало озбиљнији знао би да се буџетски дефицит не планира равномерно током године, те да је ребалансом буџета планиран много мањи дефицит него што он тврди. Такође, говори о неких 400.000 незапослених, а ја га питам - одакле му тај број? На основу чега је дошао до те тачне бројке“, рекао је Мали.

Мали је рекао да иако компаративна анализа показује да европске земље губе у просеку 0,4 одсто радних места са сваким процентом пада БДП-а, што би и даље било много мање него што Ђилас тврди, у актуелним и доступним подацима се не види пад незапослености, напротив.

„Такође, Ђилас данас говори о већим платама за медицинске раднике и професоре, а не каже да је 2011. године на једној клиници у Београду лекар инфектотолог имао плату од 64.000 динара, а да сада на истој клиници има преко 105.000 динара“, рекао је Мали. Мали је додао да је Ђиласов план пун паушалних тврдњи, без икакве озбиљне анализе, и да је сада јасно зашто је Ђилас оставио град Београд пред банкротом.

За економске мере у оваквој ситуацији је важно да буду брзе, ефикасне и применљиве, рекао је Мали, а Ђиласове мере то нису.

„Узмите, на пример, његов предлог за разврставање фирми по приходу, и то на полугодишњем нивоу. Подсетићу Ђиласа да највећи број привредних субјеката има само обавезу годишњег финансијског извештавања, тако да је практично немогуће благовремено обезбедити и проверити податке на кварталном нивоу. Изузетак су само она акционарска друштва која имају обавезу кварталног извештавања Kомисије за хартије од вредности“, рекао је Мали.

Предлаже се увођење мера које у погледу највећег броја обвезника није могуће применити у кратком року, што је свакако основни услов да такве мере буду ефикасне.

Мали је навео план за финансирање Ђиласовог програма, и рекао је да Ђилас, водећи се својим неодговорним трошењем новца у прошлости, мисли да се новац грађана и у временима кризе троши нерационално.

„Наравно да су већ смањени поједини расходи и издаци буџетских корисника. Ми смо одговорна власт и то је прво што смо урадили када је наступила криза изазвана коронавирусом. Kаже да се умањи износ субвенција за РТС, а не зна да је тај износ већ умањен ребалансом буџета. Помиње расходе за надоканду штете и новчане казне, а не каже да су ти спорови настали у време када су он и његови пајтоси водили град и државу“, рекао је Мали.

Малии је рекао да Ђилас не треба да брине за привреднике и да је већ у току озбиљно истраживање међу компанијама које управо треба да покаже каква помоћ и подршка су потребне којим секторима.

 

 

 

Извор : Танјуг