Вести

МАЛИ: ИМАМО СУФИЦИТ У БУЏЕТУ, ОВЕ ГОДИНЕ ПОВЕЋАВАМО ПЛАТЕ

Синиша Мали, министар финансија, рекао је да су преговори са ММФ-ом успешно завршени, као и да се наставља са фискалном консолидацијом.

Успели смо успешно да завршимо преговоре око новог аранжмана са ММФ-ом. Аранжман смо већ потписали, очекујемо да ће половином јула то верификовати одбор ММФ-а. Идемо корак даље, а за грађане Србије то значи да настављамо са стратегијом фискалне консолидације, дакле водимо рачуна о сваком динару који имамо у нашем буџету, истакао је Мали.

Како додаје, за првих шест месеци ове године имамо суфицит у буџету од 30 милијарди динара.

Планирали смо да ћемо имати дефицит од преко 22 милијарде. Дакле, преко 50 милијарди бољи резултат него што смо планирали. Када погледате финансијску ситуацију, видите да су најтеже одлуке које сте направили иза нас, онда зато говоримо ако већ имамо новца на рачуну, где да га уложимо и које инвестиције треба да урадимо и како даље да покренемо нашу привреду, изјавио је Мали.

Мали је навео да је 2013. стопа незапослености била преко 26 одсто, а да је она данас око 13 одсто, како додаје, отварају се нова радна места.

Стопа раста наше привреде у прва три месеца је 4,6 одсто. Та привреда значи више новца у буџету, а зато разговарамо о томе да повећамо и плате у јавном сектору, као и да укинемо закон о привременом смањењу пензија. Све ће то бити урађено током ове године, истиче Мали.

Како додаје, све што се ради, ради се за нашу децу.

Кроз развој наше привреде, кроз финансијску стабилност, за коју смо се тешком муком изборили, ми сада само гледамо унапред и како да још убрзамо раст наше привреде, јер то значи нова радна места, то значи сигурну будућност за наше младе који треба овде да остану, нагласио је Мали.

Председница владе Ана Брнабић ће данас у Суботици представити резултате рада ове владе у првих годину дана. Мислим да у области финансија имамо сјајне резултате, ММФ је рекао да смо потпуно стабилни, потпуно консолидовани. Дефинитивно смо лидер у региону. Дефинитивно наша привреда најбрже расте. Имамо новца у буџету и треба да видимо како да кроз развој инфраструктуре, улагање у привреду, улагање у наше младе, направимо животни стандард наших грађана, што је на крају најважнија ствар, истакао је Мали.

Мали је додао да ће се трудити да буду још бољи, као и да су стабилне финансије основа за раст и развој.

Ми смо то успели да урадимо. Најтеже године су иза нас, а сада нас чека лепша и боља будућност. Данас отварам царински терминал у слободној зони Суботице. То је инвестиција од 50 милиона динара, а жеља нам је да тим инвеститорима којих тамо има много, скоро 6 хиљада људи ради у слободној зони Суботице, обезбедимо да раде још ефикасније и још боље, казао је Мали.

Како је истакао, Србија је лидер у региону по питању стопе раста, остварују се сјајни резултати по питању стопе инфлације и стабилности динара.

Грађани Србије виде да инфлацију скоро и немамо. Сада имамо стабилну економију и стабилне прилике у нашој земљи. Треба да налазимо нове изворе раста. Кроз повећање плата и пензија подижемо животни стандард људи, нагласио је Мали.

Мали додаје да је јуче био у Бечу и да се разговарало о две теме које су веома важне.

Једна је робна размена, дакле, развој привреде у региону, а друга тема је дигитализација и развој малих и средњих предузећа. Само са земљама у региону ми имамо робну размену од 3,9 милијарди евра, од чега је 3,1 милијарда извоз, наш извоз, истакао је Мали.

 

 

Извор: Пинк