Вести

МАЛИ: ГРАЂАНИ ПОКАЗАЛИ ШТА МИСЛЕ О ПОЛИТИЦИ ДРАГАНА ЂИЛАСА

Министар финансија Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали рекао је, одговарајући на саопштење Душана Никезића из Странке слободе и правде, да су грађани Србије на изборима показали шта мисле о штеточинској политици његовог газде Драгана Ђиласа.

"Грађани Србије добро памте да сте нашу државу оставили на корак од банкрота, и то су јасно показали на изборима. Такође, грађани препознају и да смо ми одговорно поступали за време кризе и одржали нашу економску ситуацију стабилном. Помогли смо привреду и грађане, повећали минималну цену рада и плате и пензије, а све то захваљући томе што смо у ову кризу ушли са стабилним јавним финансијама. Да нисмо успешно спровели фискалну консолидацију након ваше штеточинске политике, ништа од овога не би било могуће", рекао је Мали и додао да је, захваљујући томе, данас стопа незапослености на нивоу од пре пандемије, затим стопа привредног раста у првом кварталу 4,3 одсто, а јавни дуг на нивоу од 52,4 одсто.

Мали је поновио и да је јавни дуг у Републици Србији у потпуности под контролом, за разлику од ситуације коју данас имају много богатије земље.

"Јавни дуг нам је под контролом, и што је најважније, има силазни тренд, са којим намеравамо да наставимо. Сада је најважније да имамо довољну ликвидност и довољно новца на рачуну да можемо да издржимо све изазове и да наставимо са мерама подршке, а да притом држимо под контролом све макроекономске показатеље. Такође, ако говоримо о јавном дугу, господин Никезић треба да зна да се Србија у првом кварталу задужила по изузетно ниским каматним стопама, за разлику од њиховог прескупог задуживања када су добили камату од  рекордних 7,25% на обвезницу, а да притом нису ни имали економску кризу", рекао је Мали.

Мали је поновио да је фискални резултат у првом кварталу бољи од планираног, као и да су у дефицит укључени расходи за финансирање капиталних инвестиција, затим за помоћ пољопривредницима и грађанима.

"Пошто господин Никезић и даље не разуме, објаснићу му још једном. За прва три месеца имали смо планирани дефицит од 81,2 милијарде динара, а он је на крају износио 72 милијарде, тако да смо бољи од плана. Притом је у тај дефицит ушла и помоћ пољопривредницима, како би лакше завршили сетву у условима када влада хаос на светском тржишту. Та помоћ није била планирана првобитним пројекцијама, али смо је ипак издвојили, како бисмо им помогли у овим тешким временима. Помогли смо и пензионерима, младима, и медицинским радницима, а пре свега због раста инфлације, како би лакше пребродили овај период. Дакле, тај новац смо издвојили за помоћ и подршку грађанима, за разлику од вас који сте државним новцем пунили сопствене џепове. Затим, у прва три месеца за капиталне инвестиције издвојили смо 62 милијарде динара што умногоме доприноси расту нашег БДП-а и побољшању квалитета живота наших грађана. Поређења ради, за време претходне власти, на нивоу целе године било је у буџету дупло мање - свега 31,8 милијарди динара, од чега је потрошено тек 19,7 милијарди", рекао је Мали.

Мали је закључио да ће држава наставити да се понаша одговорно за време кризе, имајући у виду увек и искључиво добробит њених грађана.

 

 

Извор: Танјуг