Вести

МАЛИ: ГРАДИМО СРБИЈУ И ПОМАЖЕМО РЕГИОНУ

Србија је потпуно стабилна, имамо свега довољно. Само у овом тренутку, ми у резервама имамо 800 хиљада тона пшенице, имамо милион тона кукуруза. Уз то, засејали смо 620 хиљада хектара пшенице и скоро милион хектара кукуруза. Оно што је за Србију важно, ми на ову кризу одговарамо на прави на прави начин. У Европи имате ситуацију да у Италији, Шпанији, Грчкој, можда чак и у Немачкој већ имате и рестрикције када је продаја уља у питању, векна хлеба у Италији отишла је на осам евра. Велики проблем је настао због овог сукоба у Украјини, за оне који немају развијену своју пољопривреду, рекао је министар финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали.

"Ми већ две године у назад, када погледате и ову пандемију, највећи терет кризе преузима држава на себе, помажемо привреду, помажемо грађане, а са овом кризом показујемо колико су нам стабилне финансије и какву одговорну политику води председник Александар Вучић.  У новембру-децембру Вучић је рекао: "Видим проблеме, видим шта се дешава и како ће ствари да се дешавају". Сећам се и када је рекао да крећемо да набављамо и уље и брашно. То вам само говори о начину на који он размишља, то је један визионарски приступ свему, објаснио је Мали.

"Хајде да се вратимо на корону, десетине милиона људи је остало без посла само у Америци. Развијеније земље од нас, као што су Немачка, Италија, Шпанија, имају проблем са несташицама. Србија је једна мала земља, али је економски постала јака, на одговоран начин води економску политику. Ми јесмо доминантна економија, али овде је и веома важно лидерство. Свега имамо, размишљали смо чега немамо, немамо производњу соли у Србији, онда смо набавили 10 милиона килограма соли, немамо пиринач, набавили смо пиринач, набавили смо грашак, пасуљ, смејали су се председнику када је то набавио. Имамо конзервисану рибу, имамо разне друге ствари које смо набавили. Ви морате одговорно да размишљате о најгорем сценарију. Када је кренула криза, прво и основно смо замрзли цене основних животних намирница, уље, брашно, свињско месо, млеко. За сада је одлука да држимо цене до краја априла, а можда и дуже. Попунили смо робне резерве у потпуности. 

Србија помаже региону

Има и за регион, као што смо помагали и вакцинама. Ми смо први имали све четири вакцине у региону. Ево и сада Србија показује своју снагу, ми јесмо доминантна економија у региону, ми јесмо највећи идемо и убрзаним путем развоја напред, али смо ту и да помогнемо другима, и то је тај концепт сарадње на којем председник Вучић инсистира. И кроз сарадњу кроз "Отворени Балкан", и на крају крајева, од развоја целог региона највећу корист има Србија. Желимо да сачувамо стабилност у региону, Србија је фактор стабилности у региону, рекао је Мали.

Једнократна помоћ за младе

У последње две и нешто године смо показали снагу наших финансија, стабилност наше земље и резултате одговорне економске политике коју Вучић спроводи још од 2014. године када је био председник Владе, када смо кренули у оне тешке реформе. Ми смо ове године исплатили 10.000 динара свим здравственим радницима, 20.000 динара нашим пензионерима – највећа икада појединачна помоћ нашим најстаријим суграђанима, 100 евра свим младима од 16 до 29 година, исплатићемо поново 100 евра – оно што је председник и обећао, испунићемо и то обећање. Првог, другог и трећег јуна млади ће добити поново по 100 евра. За нас економски веома важна мера је што се тај новац потроши у Србији, дакле поспешујемо и даље нашу привредну активност, али са друге стране, код младих стварате једну врсту одговорности: Држава је ту, држава је помогла када треба, вратићу ја тој држави и кроз учење и кроз рад, усавршавање, јер ти млади јесу будућност Србије, рекао је Мали.

Од првог јануара ове године, за младе породице, прворођено дете од државе ће добити 300.000 динара једнократне помоћи, другорођено, трећерођено по 100.000 динара помоћи. Дајемо и 20.000 евра поклон бесповратно за младе брачне парове, за мајке, уколико роде дете после првог јануара ове године да купе први стан или прву кућу. Усмерени смо на младе, да виде да могу своје породице да оснују овде.

"Сви они који су већ добили 100 евра, има их преко милион и сто хиљада, нема потребе да се поново пријављују, аутоматски ће поново добити новац. Онај ко може да се пријави, је онај ко се није пријавио у првом кругу. Пријаве крећу 15. маја, трају до краја маја, на исти начин, кроз портал Управе за трезор", разјаснио је Мали.

У доба највеће кризе побеђујемо у ономе у чему никада раније нисмо побеђивали. Побеђивали смо и у баскету и у тенису, и у одбојци, али нисмо у економији. 

О брзом возу 

Ми данас градимо 10 ауто-путева, 10 саобраћајница. У овом тренутку, ни једна земља у Европи толико не гради. Пре седам дана смо имали отварање брзе пруге Београд-Нови Сад. У Србији постоје сада возови који иду 200 километара на час, дакле, ово је једна потпуно друга Србија. Возови у Србији сада су 180 одсто искоришћености капацитета. Када видите брзи воз Београд-Нови Сад, немате места, немате карту да купите – и то је једна сјајна слика, да видите колико се Србија мења. У условима огромне глобалне кризе ми градимо брзе пруге. Мењамо се и идемо напред. Показали смо се одговорно, и на такав начин ћемо и наставити да водимо економију.

Гориво у Србији

Наручили смо 20 хиљада тона сирове нафте, 18.600 тона бензина, 7 хиљада тона мазута, 42.5 хиљаде евродизела. Све ово када саберете, 150 милиона евра.  Наручили смо да сва наша складишта напунимо до чепа.

"Ништа нам у овом тренутку није потребније од мира и стабилности, а једини лидер који то може да гарантује је Александар Вучић. То је једини начин да Србија у ова немирна времена изађе са што мање последица", рекао је Мали.

 

Извор: ТВ Хепи