Вести

МАЛИ: ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОИЕ НЕЋЕ БИТИ ПРОБЛЕМ АКО СУ ДОБРИ

Србија је врло кредибилна и атрактивна за инвестиције у обновљиве изворе енергије (ОИЕ), а модел финансирања зависиће од специфичности пројекта, поручио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Отварајући панел "Имплементација и финансирање пројеката у сектору обновљивих извора енергије", који је део данашње бизнис конференције "Норвешка - Западни Балкан", Мали је истакао да Србија има диверсификоване моделе финансирања инвестиција и могућности да одговори у дијалогу на специфичне предлоге партнера.

"Од пројекта до пројекта, у могућности смо да дефинишемо финансирање. На крају све зависи од посебности идеја и пројеката", рекао је Мали.

Мали је рекао да је веома значајано што Србија има листу пројеката који су дефинисани са партнерима из Норвешке.

"Та листа је пред вама, и знате шта су приоритети. Мислим да финансирање неће бити проблем, ако је пројекат добар и вредан", поручио је мали.

Мали је оценио да је имплементација и финансирање пројеката у овој области вероватно данас најважнија тема, а биће и у деценијама које долазе.

Истакао је да су стабилност и успех реформи које су у Србији спроведене, биле кључни фактор да се држава избори са изазовима глобалне економске кризе, и нађе начин да се велики енергетски пројекти финансирају.

"То нам даје за право да и кроз буџет финансирамо енергетске пројекте. Снага и потенцијал буџета су један од извора финансирања", рекао је Мали.

Навео је да Србија са кредитним рејтиног одмах испод инвестиционог, добар партнер међународних финансијских институција.

"Србија је добар партнер, испуњава обећање и обавезе. Створили смо довољно поверења и са свим међународним финансијским институцијама сарађујемо никад боље. Они нас више јуре за пројекте него ми њих", рекао је Мали.

Као моделе финансирања навео је експортно финансирање и као пример Моравски коридор, нагласивши да оно даје могућности да Србија финансира неке пројекте код производње и преноса електричне енергије, гаса и нафтовода.

Подсетио је да Србија има и модел финансирања на међународном тржишту капитала и истакао да је једина у региону још у 2021. године милијарду евра прикупила зеленим обвезницама.

Мали је навео да је за финансирање отворен и моделе међудржавних, или споразума институција капитала директно са владом.

 

 

Извор: Танјуг