Вести

МАЛИ: ЕКОНОМСКИ РЕЗУЛТАТИ ПОКАЗУЈУ ДА ЈЕ СРБИЈА НА ДОБРОМ ПУТУ

Министар финансија Синиша Мали, рекао је да је Србија на добром путу, да су успешно изашли из процеса реформи и да имамо највећу стопу раста у претходних десет година.

Економски резултати показују да је Србија на добром путу. Да смо успели да ствари окренемо у своју корист. Сада имамо стопу раста највишу у претходних десет година, и она износи 4,5 одсто. Једна смо од три земље у Европи са тако високом стопом раста. Постоји још пуно ствари које треба да урадимо. И да радимо на томе да се подигне ниво плата, и да се подигне стандард у нашој земљи, али смо доста тога већ оставили иза нас, рекао је Мали.

Како је рекао, оно што га посебно радује јесте, диверсификација привредних делатности који носе привредни развој. Мали је нагласио да је ове године дошло до повећања грађевинске индустрије од 25 одсто у односу на исти период претходне године.

Прерађивачка индустрија је такође порасла. Пољопривреда за 11,7 одсто, туризам 12,9 одсто. Само извоз у оквиру ИТ индустрије је преко 30 одсто раста. Наша економија убрзано расте што је добар знак и даје нам сигурност и предвиђање за наредни период, додао је Мали.

Министар је објаснио да је други показатељ, поред пораста БДП-а стање у буџету.

Ми смо ове године за првих шест месеци остварили суфицит од 49,1 милијарду динара. А ове године смо вратили камата и кредита у износу од 370 милијарди динара. Вратили смо те кредите, те камате и опет нам је остао вишак. То је све резултат и последица реформи које смо урадили протеклих пар година, и то даје гаранцију и сигурност грађанима Србије да може да буде само боље, рекао је Мали.

Мали је рекао да је трећи показатељ незапосленост, и додао да је пре пар година незапосленост у Србији била 25,9 одсто, а сада, како каже, већ 13, 14 одсто.

Знам да грађани и даље тешко живе. Али наша стратегија је била да што већи број људи ради, да су запослени, а сада можемо да идемо на повећање плата, и то не само у јавном, већ и у приватном сектору. У мају месецу ове године, у односу на мај месец претходне године, имамо пораст, номинални пораст плата 6,9 одсто. Нама је просечна плата већ у мају месецу ове године 426 евра. Прошле године је била 318. И даље је тешко, али постоји добар тренд. Још пуно ствари треба да се промени, али смо на добром путу, рекао је Мали.

Како је рекао, сада већ постоји суфицит у буџету и високе стопе раста, и сада је изазов да их одржите тако високе, као и да још више расту.

Наш порески систем је веома добар и повољнији од многих земаља Европе, са друге стране слажем се да постоје неки намети који не треба да постоје. Повећање конкуретности, доводи до тога да се и домаћи и страни инвеститори одлучују лакше и брже да инвестирају у нашу земљу. Зато је политичка стабилност веома важна. Да Србија буде фактор мира у региону. Да би нашим младима омогућили сигурнију будућност. Да би могли да се посветимо економији и бржем развоју, рекао је Мали.

Према његовим речима, у интересу је да послодавац заради што више.

Зато је важно и мој лични став јесте образовање. И улагање у образовање. Да наши млади буду они који ће Србију одвојити од других земаља. Ако ми као држава направимо конкуренцију међу инвеститорима и компанијама. На добром смо путу. Али најтеже одлуке које је Вучић донео још као председник владе, сада су нас довеле да имамо све ове бенефите, рекао је Мали.

Та саветодавна подршка је важна за даљи рад на убрзању стопе раста, рад на реформи јавних институција како се не би десило да много брже растемо него што могу поједине институције да подрже,нагласио је Мали.

Додаје да се тражи решење за велике системе попут РТБ Бор, Азотаре и нада се да ће ускоро и то бити решено као што је решено за Железару Смедерево.

За Железару месечно смо из буџета издвајали 10 милиона долара како би покривали трошкове. Данас немамо тих трошкова, осигурали смо радна места за 5.000 људи, а Железара је највећи извозник из Србије, појаснио је Мали.

 

 

Извор: Пинк