Вести

МАЛИ: ЂИЛАС ДРЖАВНИ НОВАЦ ВИДИ КАО ПЛЕН

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је лидер Савеза за Србију Драган Ђилас критикама на рачун Међународног монетарног фонда (ММФ) показао како замишља економију и јавне финансије једне земље, као и да он, Ђилас, ту финансијску институцију види, сасвим оправдано, као препреку злоупотреби јавних финансија и крађи државног новца.

"Његова жеља је да настави да краде, а да га нико не контролише. Зато он критикује ММФ. Ђилас државни новац види као плен, а ММФ стоји на том путу", изјавио је Мали.

Ђилас тврди да је Србија, уз формално поштовање препорука ММФ-а, постала земља у којој влада сиромаштво, те да је ММФ "саучесник" власти у наводном уништавању земље. Он је такође критиковао ММФ због похвала за одлуку о продаји ПКБ-а и РТБ Бора и упитао шефа делегације ММФ у Србији Џејмса Руфа на које економске успехе владе мисли, када износи похвале.

Министар финансија у одговору закључује да је Ђилас киван на ММФ зато што хвали успех реформи и економске успехе власти, али и зато што Ђилас ММФ види као препреку злоупотреби јавних финансија и крађи државног новца.

"Није му довољно 500 милиона евра, за колико је увећао своје богатство док је био градоначелник Београда. Сада када поново има новца у државној каси, Ђилас би да настави да краде и да новац који смо уштедели и који ће бити утрошен на веће плате и пензије опет стави у своје џепове", додао је Мали. Како је рекао, Ђилас жели да настави да увећава своје богатство, да врати Србију у банкрот, а грађане на руб сиромаштва.

За разлику од Ђиласа, каже Мали, председник Александар Вучић одговорно је приступио реформи јавних финансија и желео да ММФ и међународне финансијске институције раде са Србијом на том тешком послу. Држава нема шта да крије, да Вучићев интерес није да краде, већ да Србија има здраву економију и стабилне јавне финансије које су основа за бољи животни стандард грађана, истакао је Мали.

"Зато са ММФ-ом успешно сарађујемо још од 2014. године", подвукао је Мали.

На Ђиласове речи да дефицит буџета и јавни дуг немају везе са животним стандардом људи, Мали каже да лидер СзС тиме показује незнање око основа једне економије. Мали је указао да је 2018. по економским параметрима била најуспешнија у последњих 10 година, а да су рекордан раст БДП-а, смањење незапослености, смањење јавног дуга, суфицит у буџету - резултати постигнути захваљујући озбиљном и одговорном схватању економије и које нико не може да оспори.

"Можете да правите своје рачунице колико вам је воља - међународно признате методологије ипак имају 'мало' већи кредибилитет", навео је Мали.

Он је поручио да ће власт наставити и даље да све ради транспарентно, за разлику од Ђиласа и његових сабораца.

"Немамо проблем са тим да ММФ и друге финансијске институције буду укључене у реформу наших јавних финансија. Немамо шта да кријемо. Радимо на томе да опоравимо земљу коју сте ви и ваши саборци довели до банкрота, и да поставимо економски здраве темеље даљег развоја и раста", закључио је министар Синиша Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг