Вести

МАЛИ: ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ У ШТО КРАЋЕМ ПЕРИОДУ ПОВЕЋА СТАНДАРД ГРАЂАНА

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да се Предлогом буџета за 2020. годину, са завршетком консолидације јавних финансија и на основу реформи које су започете 2014. године, отвара нова страница у економском развоју Србије са циљем да се у што краћем временском периоду повећа животни стандард грађана.

"У буџету за 2020. годину имамо довољно новца и за повећање плата у јавном сектору и за повећање пензија", рекао је Мали и подсетио да ће плате у јавном сектору бити веће већ од новембра ове године, и то у проценту од осам до 15 одсто, док од 1. јануара следеће године креће повећање пензија по швајцарској формули од 5,4 одсто.

Поред тога, повећава се и минимална цена рада за 3.000 динара у апсолутном износу и износиће 30.022 динара.

"Већ у децембру ћемо остварити циљ да просечна плата буде преко 500 евра, а онда у јануару, фебруару очекујемо даље повећање", рекао је Мали.

Министар финансија истиче да никада више новца није било за наставак инфраструктурних радова, наводећи да нас 2020. године очекује наставак изградње ауто-путева као што су Моравски коридор, деоница Појате-Прељина, Прељина-Пожега, Београд-Сарајево, Рума-Лозница, ту су нови мостови, тунели...

"То су ствари које, с једне стране, подижу нашу путну инфраструктуру, железничку такође, доприносе квалитету живота у нашој земљи, а с друге стране подижу и раст нашег БДП-а", навео је Мали.

У предложеном буџету за идућу годину више средстава се издваја за Фонд за иновациону делатност, за развој предузетништва, док је Фонд за науку добио дупло више новца.

"Оно што је посебно важно идемо и са даљим растерећењем плата. Још један одсто смањења оптерећења на зараде од 2020. године", најавио је Мали и подсетио да је 2018. године укупно оптерећење плата било 63 одсто, а да ће са најављеним растерећењем бити 61 одсто.

Како је рекао, то је јасан сигнал да ће се из године у годину фискални простор који постоји управо користити за то да се смањују оптерећења како би се подстакло ново запошљавање.

"Оно што посебно охрабрује је стопа раста наше економије у трећем кварталу ове године од 4,7 одсто. Ту смо међу топ три економије у овом тренутку. Оно што желимо је да кроз још више стопе раста наша економија настави да расте", рекао је Мали.

Према његовим речима, у предлогу буџета за наредну годину пројектована је стопа раста од четири одсто.

"Али кроз повећање плата, кроз повећање пензија кроз даљи наставак инфраструктурних активности очекујемо да ће та стопа раста бити још већа што у даљем периоду отвара простор за нова повећање плата и пензија", рекао је Мали уз оцену да је Предлог буџета за 2020. годину развојни и да подразумева прву етапу реализације Националног инвестиционог програма.

Већ наредне године крећемо да реализујемо велике пројекте који су део тог програма и очекујем на основу тога у годинама које долазе да животни стандард и квалитет живота грађана Србије расте што брже, поручио је Мали.

Мали очекује да ће расправа у Скупштини Србије почети 20. новембра и напомиње да ће осим буџета на дневном реду бити и сет од 35 закона, међу којима су завршни рачуни за 17 година.

"Имамо такође и сет предлога закона око пореских олакшица које су везане за ново запошљавање и за растерећење плата у нашој привреди. Имамо и цео сет закона који је усмерен ка томе да се олакша борба против сиве економије и да се спречи прање новца, те да наша земља буде што отворенија и транспарентнија по питању трансакција и пословања уопште", истакао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг