Вести

МАЛИ: БУЏЕТ ЗА 2020. ГОДИНУ ПРЕДСТАВЉА ПРЕКРЕТНИЦУ У СРПСКОЈ ЕКОНОМИЈИ

Буџет за 2020. годину који је данас усвојен у Скупштини Србије представља прекретницу у српској економији и подразумева веће плате и пензије, док су тешке, али храбре мере фискалне консолидације завршене, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

"Велика вест и важна вест за грађане Србије, посланици су усвојили Закон о буџету за 2020.годину. Тешке, али храбре мере су иза нас, а буџет за 2020. годину подразумева веће плате у јавном сектору и веће пензије од 1.јануара за 5,4 одсто. Такође, имамо и велике инвестиције у нашу јавну путну и железничку инфраструктуру као што је, између осталог, Моравски кордиор", рекао је Мали.

Мали је подсетио да је у претходних пет година изграђено преко 320 километара ауто-путева, истичући да ће се са таквом политиком наставити и убудуће.

"Имамо никада више новца и за улагања у здравство, у просвету, у Фонд за науку. Имамо потпуно избалансиран буџет који је усмерен ка подизању животног стандарда и ка убрзању економског раста", навео је Мали.

У том смислу, како каже, охрабрује податак да је Србија, по флеш процени, имала стопу раста од 4,7 одсто у трећем кварталу ове године., а да ће за целу годину бити 3,7, односно 3,8 одсто.

"Наша економија расте све брже, пројектовали смо раст од 4 одсто за 2020.годину у нади да ће бити још више. Више стопе раста за нас значе и бољу ситуацију у буџету, више простора за пензије, за плате, за нове инвестиције, а све то полако смањује стопу незапослености и подиже животни стандард", рекао је Мали.

Према речима Малог, у децембру се очекује просечна плата већа од 500 евра.

"Полако, али сигурно идемо ка бољем животном стандарду. Србија је на правом и стабилном путу економског развоја", рекао је Мали. Републички буџет је после много година усвојен у новембру, много пре крајњег рока и био је једина тачка на дневном реду парламента.

 

 

Извор: Танјуг