Вести

ЛОНЧАР: ВИШЕ ПАЦИЈЕНАТА СЕ ОТПУСТИ НЕГО ШТО ДОЛАЗИ НА ЛЕЧЕЊЕ

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у ковид болницама у Србији има довољно капацитета и нагласио да се тренутно више пацијената отпусти него што долази на лечење.

Лончар је изнео податке да је, на пример, у KБЦ "Земун" отпуштено 50, а примљено 46, у болници у Панчеву отпуштено је 24, а примљено 16 пацијената, док је у KБЦ "Звездара" отпуштено 23, а на лечење примљено 16.

"Има довољно слободних места у ковид болницама, оно што је добро и охрабрује јесте да имамо више отпуштених пацијената и излечених, него оних који одлазе на лечење", рекао је Лончар.

Истакао је да наш здравствени систем има довољно болничких капацитета, медицинских радника, лекова и опреме.

"Све капацитете смо преусмерили тако да смо спремни за сваки сценарио, чак и ако дође до неког наглог скока", закључио је Лончар.

 

Основна чињеница је да тест не лечи

Лончар је додао је да је основна чињеница да тест не лечи.

"Ми се налазимо у фази када на основу свих параметара утврђујете да ли је неко позитиван или не. Тако и лечите.

Има пацијената који су негативни, али имају све симптоме као да су позитивни и крвну слику, скенер и сатурацију", додао је Лончар.

Лончар је рекао да се дошло у ситуацију да је неко смислио тест на 48 или 72 сата.

"Да ли знате пример да је неко отишао да се тестира и да се после тога, ни са ким није видео, нигде није био, да је себе изоловао, чекао да дође тест, обукао скафандер, отишао узео тај тест и ишао на границу. Да ли мислите да је то реално?", упитао је Лончар.

 

Kо да дира докторе, потписнике петиције, нисмо племенско друштво

Лончар је, на питање да ли ће учинити нешто да се спречи прогон доктора који су потписали иницијативу у којој се тражи смена Kризног штаба, одговорио да њих нико неће дирати и констатовао да Србија није неко племенско друштво.

"Трудио сам се да видим шта предлажу и које су то њихове мере и нашли смо да траже да се поштују препоручене мере. Ја вам обећавам и њима и вама да ћу поштовати то што су они рекли", рекао је Лончар.

У том смислу им је "захвалио на подршци" коју су дали епидемиолозима и Kризном штабу.

"Kо ће њих да дира? То није тема, не да их нико неће дирати, не сме нико да помисли на то. Нисмо ми неко племенско друштво, немојте нас вређати. Не само да ћемо их заштити него ћемо се придржавати онога што су тражили", рекао је Лончар.

 

Интубирање неког са сатурацијом 96 је кривично дело

Лончар је изјавио да би било кривично дело, када би неког пацијента са сатурацијом 96 или 97 колику је имао преминули Љубиша Ђурић, лекари интубирали.

На питање шта је од онога што је АФП објавио нетачно, односно да ли је извештај о смрти Љубише Ђурића истинит, Лончар је рекао да није сигуран да ли сви знају шта је респираторни центар, шта јединица интензивне неге, шта је инвазивни, а шта неинвазивни респиратор.

"Ни у једном тренутку није суштина да није било респиратора и да је умро због тога. Он је био на неинвазивном респиратору. Имао је сатурацију 96 и то је трајало четири дана. Ако мислите да су из АФП ти који треба да одлуче када ће неко бити интубиран, мислим да нису меродавни", рекао је Лончар.

"Он је био на безбеднијем нивоу, у јединици за интензивну негу за праћење. Kада неко има сатурацију 96 - 97 било би кривично дело да га интубирате", рекао је Лончар.

Лончар је додао да када се појави било каква сумња, унутрашњи надзор изврши контролу, па одатле надлежни имају више података о конкретном случају, а новинару замерио да не разуме документа, јер није из медицинске струке.

На примедбу новинара да је докторка KБЦ Земун у извештају написала да је 9. априла констатовала да је "контактиран анестезиолог из Респираторног центра ради превођења - тренутно без слободних места", Лончар је одговорио да то управо указује да је пацијент у том моменту добио адекватну терапију на неинвазивном респиратору.

 

 

 

Извор: Танјуг