Вести

ЛОНЧАР: СРБИЈА И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Министар здравља Србије Златибор Лончар и министар здравља Северне Македоније Венко Филипче, разговарали су о наставку сарадње у борби против корона вируса.

Лончар је истакао да је сарадња, посебно у доба пандемије корона вируса, неопходна и навео да се са македонским колегом чује и на недељном нивоу када размењују искуства неопходна за здравље грађана.

"Kорона вирус не зна за границе и зато и ми морамо да се понашамо као да границе не постоје", истакао је Лончар.

Неизбежна тема и данашњег састанка била је ситуација у вези корона вируса и вакцинација, рекао је Лончар и додао да су разговарали и о нонковид пацијентима и како да њих на што бољи начин медицински збрину.

Рекао је да су договорили даљу сарадњу између стручњака Северне Македоније и Србије са циљем да се сачува државно здравство и да ниједна земља не дође у лошу ситуацију.

На питање о вакцинацији македонских грађана у Србији, Лончар је рекао да је могућа за све који из разних разлога бораве у нашој земљи.

"За све грађане Северне Македоније који имају разлога да бораве овде излазимо у сусрет из разлога што ово не решава једна држава у оквиру својих граница и зато што сматрамо да што буде боље комшијама, биће боље и нама", рекао је Лончар.

Додаје да је принцип да грађани Северне Македоније који су вакцинисани у Србији и другу дозу добију у нашој земљи, али да може да се договори и ако је лакше да те дозе за другу вакцину се уступе Северној Македонији и да се на тај начин омогући ревакцинација у тој земљи.

Лончар је рекао и да је у Србији до сада вакцинисано нешто мање од 15.000 грађана Северне Македоније.

Упитан да ли могу да дођу македонски грађани који немају боравак у Србији да се овде вакцинишу, Лончар је рекао да је за сада могуће једино преко портала еУправе.

"За оне који немају ништа са Србијом, а желе да се вакцинишу, могуће је једино преко портала еУправе. Немојте кретати ако нема никаквог основа и ако нисте проверили постоји ли могућност. Дакле, једино преко портала или ако будемо правили опет вакцинацију страних држављана без заказивања", рекао је Лончар.

 

Србија ће испоштовати одлуку УНОДK-а у вези марихуане

Лончар је изјавио да ће Србија као чланица Ујединњених нација испоштовати одлуку УНОДK-а да се марихуана скине са листе наркотика и навео да се у Србији већ ради на томе.

Лончар је рекао да нема разлога да Србија не испоштује одлуку Уједињених нација.

"Већ смо ушли у ту проблематику и ми као чланица Уједињених нација испоштоваћемо све. Радимо на томе и како су они замислили нема разлога да не применимо, а да не угрожавамо грађане и законодавство", рекао је Лончар.

Додао је да ће одлуке у вези тога донети највећи стручњаци у нашој земљи и, наводећи да је то изузетно осетљива тема, замолио све да не нагађају унапред шта ће и како бити, већ да се стрпе.

"Изузетно је осетљива тема. Најстручнији људи у контакту са Уједињеним нацијама ће дати решење. Потребно је стрпљење", закључио је Лончар.

 

Према проценама до колективног имунитета крајем јуна

Лончар је изјавио да су процене стручњака у нашој земљи да би до колективног имунитета против корона вируса могли да дођемо крајем јуна.

Лончар је рекао да би то могло да се деси уколико се испоштују све заштитне мере и ако вакцинација буде ишла темпом којим иде до сада.

"Kада је реч о колективном имунитету, процена је наших стручњака да бисмо могли да дођемо у ту фазу крајем јуна месеца, уз то да испоштујемо све - да се придржавамо мера и да се вакцинишемо темпом који сада иде. То зависи од свих тих фактора", рекао је Лончар.

 

Бразилски сој још није потврђен, не значи да га нема

Бразилски сој корона вируса још увек није потврђен у Србији, изјавио је Лончар, уз напомену да то не значи да није присутан и у нашој земљи.

Лончар је рекао да се држава и здравствени систем понашају као да је присуство тог соја вируса у Србији.

"Ми званично нисмо потврдили постојање бразилског соја, што не значи да нећемо", рекао је Лончар.

Лончар је додао да је тај вирус, када год се појавио у некој земљи, брзо био и потврђен.

"Не кажем да га нема, само кажем да га нису потврдили, али се понашамо као да је ту, јер једино тако можемо да одговоримо на те изазове, ако мислимо да је већ присутан", закључио је Лончар.

 

Ситуација нешто боља, ковид капацитети нису преоптерећени

Лончар је изјавио да је ситуација са корона вирусом у Србији нешто боља, јер здравствени капацитети нису преоптерећени, уз напомену да за евентуално попуштање мера морају да се сагледају сви параметри који се прате током пандемије.

Лончар је рекао да су ковид капацитети попуњени 80 одсто и да се смањује број првих прегледа у ковид амбулантама.

Лончар наводи да је мањи и проценат новозаражених у односу на број тестираних у току једног дана.

"То нам не даје за право да кажемо да смо задовољни и то не значи да људи треба да се опусте јер иде Васкрс. Требало би да имамо личну одговорност", рекао је Лончар и истакао да је решење за ту ситуацију да се вакцинишемо и поштујемо епидемиолошке мере - носимо маску и одржавамо физичку дистанцу.

Kако је рекао, када то схватимо неће нас интересовати да ли су званично мере попуштене или не.

"Прошло је довољно времена, не треба држава да нам одређује правила", нагласио је Лончар.

Лончар је рекао да ће се сутра одржати седница Kризног штаба на којој ће се разговарати о епидемиолошкој ситуацији у земљи и одговарајући на питање да ли ће се причати и о ублажавању мера, замолио је медије да не инсистирају унапред на томе да се прича шта ће бити.

"Немојте инсистирати, доводите људе из Kризног штаба у незгодну ситуацију, онда они дају неку изјаву и збуњују се грађани. Немојте унапред да причамо шта ће бити. На основу анализе ситуације попуштаће се мере. Ништа не може да се предвиди, то нас је уосталом корона и научила", рекао је Лончар.

Наводи да се на седницама Kризног штаба разговара о свим релевентним чињеницама и бројевима како би се проценила ситуација и заштитио здравствени систем, здравље људи, али функционисање привреде и економије.

 

 

 

 

Извор: Танјуг