Вести

ЛОНЧАР: СРБИЈА ЋЕ БИТИ СПРЕМНА ЗА НОВИ ПИК ИЛИ НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је у последња 24 сата било око 1.000 ковид прегледа, од којих чак 680 првих, што показује да није време за опуштање.

"До сада је била једна трећина првих прегледа, а остало су биле контроле. Зато се не опуштамо ниједног тренутка", рекао је Лончар.

Лончар истиче да сви грађани треба да поштују следеће мере - у затвореном простору и превозу да носе маске, да избегавају масовна окупљања, где има доста људи и где не могу да се спроводе мере, као и да одржавају хигијену руку.

Лончар истиче да ће следеће недеље одржати састанак са директорима болница које нису у ковид систему на којем ће се организовати њихов рад, како би највећи број нон-ковид пацијената могао да настави лечење, дијагностику...

"Одредићемо приоритетне пацијенте, ажурирати листе, направити нове мере, све болнице ће морати да раде исто, неће једна моћи да уради пет а друга 20 прегледа на магнетној резонанци... Желимо да искористимо тај период за максималан број људи", рекао је Лончар.

Лончар истиче да хронични пацијенти нису били угрожени током корона кризе, да је сваки хронични болесник који је ушао у стање хитног болесника био збрињен.

На питање колико је потребно времена да се надокнаде прегледи, Лончар је рекао да ће покушати да раде и суботом и да се направи таква организација да се максимално искористе сви капацитети.

Лончар је рекао да корона увек изненади, али да је сигуран да ће Србија бити спремна за нови пик или нови талас, наводећи да ову "паузу" у налету короне здравствени радници користе да се, с једне стране, одморе, али и да се обуче око безбедног коришћења опреме и провере опрему болнице.

Упитан да ли ће Србија учествовати у клиничком испитивању кинеске или неке друге вакцине, Лончар је рекао да за то нису испуњени услови Агенције за лекове.

Такође, да би држава неку вакцину препоручила грађанима, морају да буду испуњени услови, рекао је Лончар.

"Тек када се створе услови, кад будемо имали безбедну вакцину, тек тада ћемо препоручити вакцину нашим грађанима", рекао је Лончар.

Додао је да ће од 1. октобра почети вакцинација на сезонски грип, која ће помоћи да се не укрсте вируси и заштите осетљиве категорије људи.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1