Вести

ЛОНЧАР: ШАБАЦ, КРАЉЕВО И ЧАЧАК ПРОБЛЕМАТИЧНИ

Министар здравља Златибор Лончар поручио је да ће држава обезбедити вакцину, када се буде појавила, како би била доступна свим грађанима.

Лончар је на питање која група грађана Србије ће имати приоритет за примање вакцине за вирус Ковид-19, када се она буде појавила, Лончар је нагласио да још нема вакцине која је регистрована за употребу, односно да је прошла све тестове и студије, те да је цео свет у једној врсти, како је рекао, борбе како би се извршила провера вакцине и учинила доступна грађанима.

"Битна је безбедност и ефикасност, струка је та која одређује да ли ће нека вакцина бити обавезна или не у зависности од тога каква ће она бити", рекао је Лончар и нагласио да ће се вакцина сигурно препоручивати високо ризичним групама - здравственим радницима, грађанима који су у сталној комуникацији са другима, хроничним болесницима.

Истакао је да ће држава обезбедити количине како би вакцина била доступна свима.

"Постоји Институт за јавно здравље Батут и он сабира сва мишљења лекара свих специјалности у зависности од тема о којој се ради. На основу њиховог мишљења ће бити донета мишљења о примени вакцине", рекао је Лончар и додаје да је доношење те одлуке регулисано законом и уставом.

На питање која је препорука струке када је реч о боравку грађана Србије у хотелима и коришћењу спа центара и базена, Лончар је рекао да је приоритет безбедност односно да се испоштују све мере.

 

Највише преминулих старости од 60 до 79 година

Највише преминулих од корона вируса је у старосној доби од 60 до 69 година, а затим оних који имају између 70 и 79 година, што заједно укупно чини више од 50 одсто преминулих, а најмање је младих узраста од 20 до 29 година.

Према речима Лончара, преминулих узраста од 20 до 29 година је 0,72 одсто, а деценију старијих од 30 до 39 година 1,08 одсто.

Људи средње генерације, од 40 до 49 година, међу преминулима је 8,6 одсто, а од 50 до 59 - 14,34 процената.

Највише преминулих је у доби од 60 до 69 година - 28,67 одсто, а затим од 70 до 79 година - 27,96 процената.

Старији од 80 година чине 18,64 процената преминулих.

Међу преминулима је 64,84 одсто мушкараца, а 35,16 одсто жена.

 

Још стижу новозаражени, као последице протеста

Још увек имамо последице протеста, када је реч о броју новозаражених, рекао је Лончар.

"Надао сам се да ће се до данас завршити са пријављивањем људи који су у анкетама наводили да су били на протестима. Нажалост, још долазе ти људи, односно они који су били у контакту са њима, то још није завршено", рекао је Лончар.

Лончар је рекао да ће саопштити број пацијената који су ковид позитивни, а који су у анкетама код епидемиолога означили да су били на протестима или су чланови породице оних који су били на протестима.

"Можда сам се ја превише надао, али није се завршило. Још увек имамо последице протеста, нажалост, а то је нешто што смо можда могли да спречимо", рекао је Лончар.

 

 

 

Извор: Танјуг