Вести

ЛОНЧАР: ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ У НОВОЈ ЗГРАДИ КЦС ЗА МАЊЕ ОД ГОДИНУ ДАНА

У току је изградња нове зграде Клиничког центра Србије и реконструкција постојеће куле, а радове је данас обишао министар здравља Златибор Лончар, који каже да ће за мање од годину дана радови бити завршени и да ће први пацијенти бити примљени.

О каквом се пројекту ради најбољи говори податак да ће нови КЦС имати 23 лифта, 30 операционих сала, четири скенера, две магнетне резонанце, четири ангио сале, најсавременију лабораторију.

У нову зграду биће премештен Ургентни центар, део хирургије, пластична хирургија, ендокрина хирургија, неурологија, хематологија, гастроентерологија, ортопедија, кардиохирургија...

У свакој соби биће по два кревета, купатило.

"Епидемија вируса корона јесте успорила, али није зауставила радове. У једном периоду радило се мањим капацитетом. Надамо се да корона неће правити проблем и да се више неће смањивати број радника на градилишту", рекао је Лончар након обиласка радова.

Радове на КЦС изводи компанија "Делта инжењеринг", а њен извршни директор Славољуб Корчаковски каже да ће нови простор имати 86.000 квадратних метара, да је од тога 27.000 новог простора и 59.000 реконструкција постојећег.

У зграде ће, како је рекао, бити уграђено 1.200 километара каблова, 2.000 тона челика.

Реконструкција КЦС и изградња нове куле почела је 2018. године.

 

Вратило се 23.000 људи, 36 у дану повратка имало симптоме

Од петка у 18 сати до данас у Србију се вратило 23.000 грађана, а половина њих је стигла из Црне Горе, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да је 36 особа у дану повратка већ имало симптоме вируса корона.

"Да нисмо одрадили надзор и да су прошли неопажено од 36, за пар дана било би 360, а онда за још неколико дана много већи број", рекао је Лончар.

Министар је апеловао на грађане да се не опуштају, да и даље поштују мере - маске, дистанца, хигијена руку.

"Заборавите на славља и прославе, није моменат за то. Водите рачуна у превозу", рекао је Лончар и додао да је епидемиолошка ситуација у Србији једна од најбољих у региону.

Како је рекао, тренутно је 67 здравствених радника позитивно на вирус корона, од којих је двоје на болничком лечењу.

 

 

Извор: Танјуг