Вести

ЛОНЧАР: ОМИКРОН СОЈ ЈЕ У СРБИЈИ ИАКО НИЈЕ ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕН

Омикрон сој је у Србији, иако још није званично откривен, али већ има доста пацијената који имају такву клиничку слику, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да већ има доста пацијената који имају такву клиничку слику, и да су дошли из земаља где тај сој заузима до 70 одсто оболелих, а да је питање дана, како је објаснио, када ће се он секвенционирати и када ћемо моћи да изађемо званично са податком да смо га открили.

Министар је рекао и да су постојеће мере за сада довољне за бројеве новозаражених које тренутно имамо, а да ће мере које важе данас важити и за дочек Нове године, 31. децембра.

Како је рекао, важиће ковид пропуснице и они који иду у локале на дочек мораће да буду вакцинисани или да имају негативан тест.

Када је реч о прославама на отвореном, Лончар је нагласио да ће те вечери бити појачане контроле, али да би и организатори требало да преузму одговорност и да ураде свој део посла.

Лончар је рекао да се Кризни штаб често састаје по мањим групама, као и да се медицински део Кризног штаба састаје са председницом Владе и да ти међусобни састанци нису увек медијски испраћени.

Министар је навео да увођење ковид пропусница на 24 сата не би побољшало ситуацију, пошто није могуће све то исконтролисати, али је нагласио и да је након увођења ковид пропусница порасло интересовање младих за вакцинацију.

Лончар је саопштио да је од данас у протоколу нови антивирусни лек који ће бити коришћен у здравственим установама, и истакао да је то још једна добра ствар за све оне који се у овом моменту разболе.

"Србија је једна од ретких земаља која то има, као што је имала прва у Европи и вакцину и све остало. Када имате те ствари и кад их урадите, то није вест. Да смо случајно каснили, то би била ударна вест, а кад то држава одради онда ником није интересантно", поручио је Лончар.

Лончар је рекао и да Комисија за анализу смрти током пандемије још није завршила свој рад и да га неће ни завршити у наредних пар година.

Додао је да то неће завршити ускоро ниједна комисија у свету, јер мора да се уради минимум четири или пет анализа.

Говорећи о пожару у новој згради Клиничког центра Србије, Лончар је рекао да је дошло до варничења приликом радова на другом спрату и да је варница пала на ниво -1, у просторију која је требало да се ради у фази два.

Објаснио је да је у том објекту била опрема која је чекала да се исели, а да када је пала та варница, дошло до пожара који је на време примећен, па су људи евакуисани и ватра угашена.

Министар је нагласио да он не може званично да говори, али да је вероватно било непридржавања одређених мера, а да је на надлежнима да то утврде.

Лончар је рекао и да би грађани требало да знају да ће пацијенти и особље ући у тај објекат тек кад он буде добио све дозволе и када све у њему буде испитано, нагласивши да то мора да се спроведе пре пролећа.

 

 

Извор: Танјуг/"Euronews Serbia"