Вести

ЛОНЧАР: ДВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ ИЗЛАЗЕ ИЗ КОВИД СИСТЕМА

Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, од данас излазе из ковид система, рекао је министар здравља Златибор Лончар и наводи да ће се у наредна четири дана у те две здравствене установе обављати дезинфекција.

После састанка са директорима ковид болница, Лончар је најавио да је у плану да из ковид система ускоро изађе и Институт за ортопедију на Бањици.

Лончар је навео да ће се Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, вратити у нормалан процес рада и да од данас неће више примати ковид пацијенте.

Министар је рекао да у свим ковид болницима у целој Србији има довољно места.

Лончар је навео да је на данашњем састанку договорено да се полако враћа систем у нормалне токове, односно у нековид болнице.

"Следећи који ће ићи у смањење ковид позитивних, односно који ће остати без тих пацијената је Бањица, која је неопходна за даљи рад и покушавамо да систем вратимо за потребе које су неопходне за све пацијенте", рекао је Лончар.

 

Арена наставља да ради, спремамо се за јесен

Здравствени систем се припрема за сценарио на јесен и мора бити спреман на све, каже Лончар и наводи да привремена болница за ковид пацијенте у Београдској арени наставља да ради, а да ће се у наредне две недеље настојати да се здравствени радници одморе.

"Покушаћемо да здравствене раднике одморимо, посебно из унутрашњости који су сада у Београду или у неким другим болницама, да их вратимо у њихове градове и да они покушају да искористе годишње одморе и да се одморе", рекао је Лончар новинарима након састанка са директорима ковид болница.

Поручио је и да није време за опуштање, те да сви треба да буду свесни да ће маске дуго бити наша реалност и да не смемо да се опустимо и "јуначимо".

"То је једини начин да функционише и то се показало као добро и да може да да резултат. Маске, дистанца и хигијена...", навео је Лончар.

 

Проблеми на плућима и срцу код излечених пацијената

Све више пацијената који су прележали корону јавља се са проблемима на плућима и на срцу и они  морају да буду адекватно збринути, јер не могу да се упућују у ковид болнице, рекао је данас  Лончар.

Након састанка са директорима ковид болница, он је рекао да се за пацијенте који су прележали ковид-19, а који се сада јављају са проблемима на плућима и на срцу, морају обезбедити одговарајући капацитети.

"Морамо да их озбиљно збринемо, да прегледамо и да видимо о чему се ради са тим пацијентима", рекао је Лончар.

Лончар је навео да ће привремена болница за ковид пацијенте у београдској Арени наставити да ради, као и све ковид амбуланте, те да ће Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, од данас изаћи из ковид система.

Најавио је и да је у плану да из ковид система ускоро изађе и Институт за ортопедију на Бањици.

 

 

Извор: Танјуг