Вести

ЛОНЧАР: ДАНАС ЈЕ УБЕДЉИВО НАЈВЕЋИ БРОЈ ТЕСТИРАНИХ ОСОБА

У последња 24 сата у Србији је регистровано 426 новозаражених корона вирусом, од убедљиво највише тестираних особа до сада - 11.521, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је навео да је још осам особа преминуло у последња 24 сата, а укупно 499.

Хоспитализовано је 4.619 пацијената, а на респиратору је 205 њих.

"Данашњи резултати нису за панику. Добра је вест да је мање преминулих, а данас је убедљиво највећи број тестираних", рекао је Лончар и додао да је поносан на здравствени систем који је успео да тестира оволики број људи.

Истакао је да је процентуално нешто нижи број заражених, када се има у виду број тестираних, али је поново апеловао на грађане да поштују све прописане мере, како бисмо се даље успешно борили са корона вирусом.

"Сви који имају нешто да нам кажу, а тестирају неупоредиво мање људи, усуде се да коментаришу наше мере и оно што ми радимо. Свима је јасно, када имате 90-100 позитивних на 1.000 тестираних, колико би било да је 10.000 тестираних. Нећемо се обазирати на њих, већ на пацијенте и њихово лечење", рекао је Лончар.

 

У наредних 48 сати неће бити проблема са смештајем

Лончар је истакао да у наредних 48 сати неће бити проблема са смештајним капацитетима у ковид болницама, и додао да су премештања пацијената из Чачка, Краљева и Пожаревца били из превентивних разлога.

Лончар је поводом изјава да се очекује већи прилив пацијената у болницама, на питање како ће бити распоређени, указао да је данас имао састанак са директорима ковид болница и да је жариште Београд.

"У наредних 48 сати нећемо имати проблема са смештајним капацитетима. У Чачку, Краљеву и Пожаревцу, где смо из превентивних разлога хтели да повећамо број места, јер смо видели да се повећава број прегледа и пријава, преместили пацијенте у Београд да би могли мирније да сачекају ноћ, да не уђу у никакве ванредне ситуације", објаснио је Лончар.

Лончар је рекао да се тиме жели ићи пар корака испред ситуације која може да се деси.

 

Преко 300 позитивних са клиничком сликом са протеста

Лончар је рекао да је преко 300 оболелих са клиничком сликом било на протестима.

Лончар је упитан за број ковид позитивних учесника протеста, објаснио да се тих више од 300 мора помножити одређен број пута са оним људима који су са њима имали контакт.

"То је реалност", закључио је Лончар.

 

У Кризном штабу најбоље што имамо у Србији

Лончар je рекао да су људи који чине Кризни штаб најбоље што има Србија, али да су и наши други познати стручњаци добродошли са својим сугестијама, идејама и плановима.

Лончар је, упитан да ли су политичари и потписници писма лекара као што су доктори Савић, Вуковић, Нешковић и Војводић, рекао да није мислио на њих када је говорио о томе да се баве политиком.

„О њима мислим све најбоље, то је њихов став и добродошли су са сваком сугестијом, идејом и планом за како даље“, нагласио је Лончар.

Министар је пренео да га је јуче звало пет лекара, којима је имао времена да се јави, који су рекли да желе да повуку свој потпис са писма.

"Те људе које сте поменули поштујем, то су доказани људи, неки су у пензији. Увек су добродошли. Директор Инфективне клинике Горан Стевановић је њихов ученик, и он је такав како су га школовали. Није могао да буде другачији него што је учио од њих“, подвукао је министар.

Лончар је оценио да су га ти људи одлично учили, те поновио да су добродошли са свим идејама, плановима, да постоји спремност да се саслушају и са њима укрсте ставови.

„У Кризном штабу имамо најбоље што имамо у Србији. И даље инсистирам на подршци“, рекао је Лончар.

 

Иницијатива политички мотивисана

Лончар је рекао да су у Кризном штабу потребни епидемиолози и да је актуелни Кризни штаб сачињен од најбољих епидемиолога, и додао да ће грађани видети да је инцијатива "Уједињени против ковида" политички мотивисана.

Лончар је, на питања да ли сматра да је иницијатива "Уједињени против ковида" политички мотивисана зато што су на том списку медицинских радника имена једног бившег министра и представника синдиката и да ли прави раздор својом претходно датом изјавом да на том списку нема вирусолога и епидемилога, рекао да су у Кризном штабу Србије најбољи епидемолози, а да је некима, који су се истицали у коментарима, такође понуђено да буду део тог штаба, али да су одбили.

"Ако мислите да је Оливер Дулић решење и да је решење у онима који ни у свом златном периоду нису се бавили медицином и здраством. Ја поштујем сваког лекара, ако мислите да је решење Панић који је био вођа политичког покрета, ако су решење они који су јуче били носиоци листе појединих партија, ја немам ништа против тога", рекао је Лончар и нагласио да није време за политику.

Лончар је рекао да се зна да је и у многим случајевима вршен притисак да би потписали ту иницијативу, као и да има оних који су тражили да повуку потпис.

"Оно што желим да кажем је свака част сваком хирургу, ортопеду, анестезиологу, али морам да кажем да мере доносе епидемиолози, ја сам хирург и не могу да донесем одлуку. Епидемиолози доносе одлуке, а сви ми остали спроводимо. Не могу да се мешају бабе и жабе. Медицина је крајње једноставна, само морају да се поштују мере", нагласио је министар.

Министар је рекао да грађани морају да знају истину.

"Молим грађане за јединство и подршку људима који раде. То су најбољи епидемиолози који раде 24 сата, који дају резултат", рекао је Лончар и подсетио грађане да је број оболелих велики, а да је такође број оних који су на респираторима и оних којих су преминули велики, те да није време да се ово питање пребацује на поље политике.

На питање зашто је рекао да је проблем у лабораторији ''Ватрено око'' био то што се грађани по три пута тестирају у једном дану, а да није рекао да су недостајали реагенси, Лончар је нагласио да је потребно да би та лабораторија радила у пуном капацитету да постоје четири компоненте, а да је у том тренутку фалила једна компонента.

"То све треба да се припреми и да се ради 24 сати", рекао је Лончар и додао да је ово реалан свет у којем сваки дан помажемо људима да преживе и да оздраве.

"Наш задатак су здравље свих људи и позитивне и негативне и апелујем на јединство без политике. Стигла је компонента која је недостајала, каснила је, али сада лабораторија ради у пуном капацитету", нагласио је Лончар и поручио је да не постоје потребе за три тестирања дневно јер тест не лечи.

"Битно је како се осећате, каква вам је клиничка слика, крвна слика, гасне анализе, сатурација и на колегама је да одреде коју ћете терапију добити да оздравите и да се спасе живот. Јер, то је наш живот, посао и зато смо уписали медицину, нисмо уписали због политике", закључио је Лончар.

 

Више од 30 грађана кажњено за неношење маски

Лончар је рекао да је више од 30 грађана до јуче било кажњено за неношење маски у затвореном простору.

Лончар је рекао да су инспекције свакодневно на терену и да проверавају колико се та мера поштује.

Министар је истакао да је мера обавезног ношења маски уведена не због кажњавања, већ да би се подигла свест грађана колико су оне значајне у спречавању ширења вируса.

"Надамо се да ће се свест људи пробудити. Није нам циљ да неког кажњавамо, већ да се људи придржавају мера и да остану здрави", рекао је Лончар.

Лончар је убеђен да грађани све више схватају да је вирус присутан и приметио да уче да живе с њим.

 

Једна трудница у Нишу је боље, друга угрожено

Лончар је рекао да је једна трудница из Ниша бољег здравственог стања, док је стање друге угрожено.

"Њено стање изискује интензиван мониторинг, њено стање је угрожено и не можемо са сигурношћу да кажемо да ће она бити добро", рекао је Лончар.

Наиме, те две труднице заражене су вирусом корона, док је трећа трудница, која је у међувремену порођена, јуче подлегла последицама тог вируса у КЦ Ниш.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк