Вести

КИСИЋ: У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ НАЈЗНАЧАЈНИЈА НОВЧАНА ПОДРШКА РАЂАЊУ

Министарка за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије Дарија Кисић истакла је повећање новчане подршке рађању и породицама са децом као најзначајнији резултат рада њеног ресора у првих шест месеци рада Владе.

"Поносна сам на оно што смо до сада урадили и на оно што тек планирамо да урадимо. За ово кратко време смо остварили све што смо зацртали. Подршка државе рађању и породицама са децом је, слободно могу да кажем, никада већа. Родитељски додатак је од 1. јануара повећан, а указаћу на само један пример - 2012. године за рођење првог детета родитељи су добијали око 30.000 динара, а данас је то више од 345.000 динара", навела је министарка Кисић за Танјуг поводом шест месеци рада Владе Републике Србије.

Министарка Кисић је истакла да је донета нова и Уредба о додели субвенција мајкама за куповину прве некретнине, која је, како је оценила, такође "значајна пронаталитетна мера".

"До сада је ово право признато за 169 мајки. Имамо и нове мере када је у питању вантелесна оплодња, а најновија међу њима, јесте и вантелесна оплодња донираним репродуктивним материјалом", навела је Кисић.

Министарка Кисић је рекла да су то кораци које Влада Републике Србије и њен ресор предузимамо са једним циљем - "да нас има више".

"И драго ми је што је таква политика полако почела да даје резултате, у првом тромесечју ове године рођено је више беба у односу на исти период прошле године, што нас заиста охрабрује и показује нам да смо на добром путу", истакла је Кисић.

Како министарка Кисић наводи, "посебно је поносна" јер је Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије почетком априла организовало Прву националну конференцију о породици, под називом "Србија - наша породица".

"Циљ конференције је био да заједно сагледамо демографске потенцијале и утврдимо шта још можемо да урадимо у заједничком, најважнијем задатку за све нас - да подржимо и ојачамо породице и да нам се рађа још више деце", рекла је Кисић.

Министарка Кисић је додала да је пред Министарством за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије још много посла у наредном периоду.

"Ускоро очекујемо резултате два велика истраживања које је спровело Министарство за бригу о породици и демографију, а која се односе на ставове младих о репродуктивном здрављу и о браку и о заснивању породице, а резултати ових истраживања даће нам смернице у креирању даљих мера и политика", изјавила је Кисић.

Министарка Кисић је нагласила да се ускоро очекује и доношење измена Закона о финансијској подршци породици са децом са циљем подршке мајкама предузетницама, а да Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије интензивно ради и на доношењу Породичног закона, у вези којег ће ускоро почети јавна расправа.

 

 

 

Извор: Танјуг