Вести

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: СРБИЈА УСПЕЛА ДА ОЈАЧА ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

Србија је једна од ретких држава која је у време пандемије Ковид 19 успела да ојача,  поручила је  министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији „Свет у 2022“, коју је у Народној скупштини Републике Србије организовала Color Media Comunications.

„Значајан део активности Владе Републике Србије био је усмерен на санирање свих последица које изазива корона вирус. Не само да смо набавили вакцине, изградили лабораторије, неколико хиљада пута је повећан капацитет када је у питању тестирање, изграђене су нове болнице“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је навела да је Србија крајем прошле године, међу првима у Европи, обезбедила својим грађанима вакцине против Корона вируса, али да још увек није довољан број грађана вакцинисан да би се зауставило ширење вируса. Проф. др Кисић Тепавчевић је позвала све грађане да се вакцинишу, будући да ће пандемија Ковид 19 бити изазов и наредних година.

Кисић Тепавчевић је нагласила да су током пандемијске године индикатори на тржишту рада значајно побољшани и да је практично сваког месеца ове године стопа незапослености била мања у односу на претходни месец. Како је додала, од јануара до новембра ове године запослено је 207.000 људи са евиденције незапослених, што је за 7,2 одсто више у односу на претходну годину.

„Изузетно смо поносни на програм Моја прва плата. Ове године смо отворили други циклус овог програма, у оквиру кога ће више од 10.000 људи добити прилику да добије своју прву плату“, рекла је Кисић Тепавчевић и подсетила да је у фебруару ове године усвојен Закон о социјалној карти и да Министарство вредно ради како би следеће године био успостављен тај регистар. Кисић Тепавчевић је напоменула и да ниједно право и ниједна исплата није каснила у пандемијској години, да је чак дошло и до њиховог пораста. 

„Заједно градимо и Србију без баријера, имали смо до сада стотине различитих активности када су у питању особе са инвалидитетом, које су допринеле да полако рушимо једну по једну баријеру и то је један од сигурних показатеља да наша земаља заиста превазилази све баријере и да сигурно корача путем напретка и бољег живота свих наших грађана“, истакла је Кисић Тепавчевић и додала да ће Министарство наредне године радити на јачању законског оквира у области социјалне заштите, рада, безбедности и здравља на раду.

Кисић Тепавчевић је грађанима Србије пожелела да у наредној години Корона вирус буде знак прошлости. 

 

 

 

Извор: Танјуг