Вести

ЈОКСИМОВИЋ: У БОРБИ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА МОРАМО БИТИ ЗАЈЕДНО

Централни скуп у Недељи заштите животне средине одржава се на калемегданском Доњем граду одакле су чланице владе Србије, представници ЕУ и УН поручили да се у борби против климатских промена мора заједно, уз ослонац на све грађане, а посебно најмлађе.

На Светски дан заштите животне средине обратила се министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, те шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и вд сталног представника УНДП Анас Карман.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да са колегиницама чини неформалну "3Е Групу" у Влади Србије јер су им ресори европске интеграције, екологија и енергетика.

"То је оно што смо препознали као кључне ствари које нас чекају на путу реформи ка одрживости, трансформацији прозводње и потрошње, новим начинима и живота који су све више доминантни у Европи. Свакако ни Србија не каска пуно, прикључујемо се, ушли смо у ту матицу промена", рекла је Јоксимовић.

Оценила је да је сарадња унутар групе тесна и блиска, пре свега зато што су доступни европски фондови Србији до 2027. године чак 42 одсто средстава управо намењено пројектима који се тичу екологије и енергетске транзиције - односно борби против климатских промена.

Оценила је да је значајно да пројекти крену са локала, да се ради координисано, са синергетским друштвеним ефектом.

Истакла је значај укључивања и грађана, академске заједнице, удружења како би се кроз подржане пројекте средства искористила на најефикаснији начин и са највећим ефектима на екологију и здравље људи.

Навела је пројекте у више области који су до сада финансирани са ЕУ.

Истакла је да ће ЕУ средства за подршку пројектима у овој области у наредним годинама мерити стотинама милиона евра, и посебно подвукла значај улагања у едукацију.

"Нема успеха у овој области док се у једној тачки не сусретну пре свега политичка воља и решеност да на томе радимо, финансијска подршка коју имамо и кроз наш буџет али и кроз доступност других фондова, и грађани и привреда без чијег ангажмана не можемо да постигнемо велике циљеве", рекла је Јоксимовић.

Подсетила је на значај чина у коме је Србија 2019. година као једна од 47 земаља у свету која је предала добровољни национални извештај о раду на циљевима одрживог развоја.

 

 

Извор: Танјуг