Вести

ЈОКСИМОВИЋ: СА КРАГУЈЕВЧАНИМА О РЕГИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ И ИНВЕСТИЦИЈАМА

У Крагујевцу је одржан састанак представника из 12 градова и општина Шумадије и Поморавља са министром за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранком Јоксимовић, а тема је била улога локалних самоуправа у изради нове кровне стратегије регионалног развоја и закона о одрживом равномерном регионалном развоју.

На састанку је било речи и о значају кохезионе политике Европске уније за регионални и локални развој као и о могућностима за боље коришћење средстава из претприступних "IPA" фондова.

"Без обзира на кризу која се дешава у целом свету ми не одустајемо од онога што је нама приоритет као Влади и свакој локалној самоуправи а то је равномеран регионални развој и привлачење нових инвестиција. Наравно да је за то важан европски пут и немојмо да имамо илузију да би све ове инвестиције у Србију дошле посебно из западних земаља да Србија није на стабилном европском путу опредељена за европске интеграције, уз поштовање и наших других партнерстава", рекла је Јоксимовић. Наводећи да је разговарала са представницима свих локалних самоуправа шумадијског и поморавског округа о новим финансијским перспективама од 2021. до 2027. које сада подразумевају једну тржишну утакмицу, Јоксимовић је рекла да ће приоритет у финансирању имати они који буду имали боље пројекте, а који су одрживи и који значе регионални развој, посебно у сегменту заштите животне средине.

Јоксимовић је додала да шумадијски и поморавски округ имају пуно потенцијала да се управо овим темама баве, а да је задатак ресорног министарства да разговара са представницима општина како би што боље биле разрађене теме локалног развоја и како би што пре био донет нови закон о регионалном развоју и кровни закон и стратегија регионалног развоја Србије.

На састанку је било речи и о томе где долази до проблема у спровођењу појединих пројеката.

"Врло често се дешава да је пројекат добар, али долази до мањка комуникације и координације и заиста смо отворили доста тема и конкретних питања, на која заједнички можемо да добијемо одговоре. Посебно смо причали о "IPARD"-у који овај крај не користи у довољној мери. То су бесповратна средства Европске уније за аграрни развој који се односи не само на нову механизацију већ и на развој руралног туризма. Ова два округа имају доста инвестиција и доста индустријске производње и нису толико окренути пољопривредним фондовима али простора да се и то унапреди", истакла је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да код председника локалних самоуправа Шумадије и Поморавља постоји воља да се појача међуопштинска сарадња, која је такође веома важна за регионализацију пројеката.

У последњих неколико година само град Крагујевац је добио преко милион евра бесповратних средстава из европских фондова, а Јоксимовић је нагласила да се један од важних пројеката за град Крагујевац у овом тренутку односи на Војно-технички завод, који је неискоришћени потенцијал за локални економски развој што ће, како је река, такође бити понуђено за финансирање пројекта из европских фондова.

Јоксимовић је поменула и да се из европских фондова финансира пројекат из области енергетике, а реч је о далеководу Краљево-Крагујевац који је и те како значајан за енергетску стабилност. Вредност тог пројекта је 30 милиона евра, од чега је почетних 6,6 милиона евра бесповратних средстава добијено управо из европских фондова.

"Веома је важна и улога Регионалних развојних агенција у помоћи за припрему пројеката финансираних из европских и других фондова. Ми имамо 17 Регионалних развојних агенција у Србији, чији су оснивачи локалне самоуправе и ми заједно препознајемо могућност за сарадњу како бисмо у интересу грађана, добили што мање задуживања, односно што више грантова, али и што повољније кредите да бисмо растеретили буџет државе и локалних самоуправа", објаснила је Јоксимовић.

Јоксимовић је састанак оценила као конструктиван и додала да је закључено да добар пројекат није само добра идеја, већ заједничка сарадња и међуопштинско повезивање, кроз сагледавање реалних потреба грађана.

 

 

 

Извор: Танјуг