Вести

ЈОКСИМОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КП КИНЕ О УНАПРЕЂЕЊУ УСПЕШНЕ МЕЂУПАРТИЈСКЕ САРАДЊЕ

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са делегацијом Комунистичке партије Кине коју предводи Хонгциjу Ју, шеф Радне групе Централне комисије за дисциплинску инспекцију у Департману за организацију Централног комитета КП Кине.

Ју је поздравила постигнуте успехе владајуће партије у Србији, и истакла да је СНС од свог оснивања уложила огромне напоре за унапређење благостања друштва и економије Србије, и да СНС игра водећу улогу за свеобухватни напредак Србије. КП Кине поклања велику пажњу додатном јачању пријатељства и сарадње две партије и две земље. Она је нагласила да су пријатељски односи допринели интензивирању партијске сарадње кроз размену делегација СНС и КП Кине, посебно истакавши да као две владајуће странке имамо многе теме и простора за јачање сарадње у различитим областима.

Јоксимовић је оценила да су узајамне посете и сусрети председника Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга резултирале новом динамиком у односима двеју земаља. Такође, искористила је прилику да упозна саговорнике са скорашњим активностима СНС, како на унутрашњем тако и на међународном плану, истакавши да је СНС у претходном периоду остварила завидне успехе и отворила додатну платформу страначке сарадње кроз придружено чланство у Европској народној партији и пуноправно чланство у Међународној демократској унији. Она је нагласила да КП Кине у СНС има искреног пријатеља, и захвалила се на подршци Кине европском путу Србије, очувању територијалног интегритета и суверенитета, као и подршци економском развоју и просперитету Србије.

Саговорнице су се сагласиле да  успостављено поверење, развијен политички дијалог и добри економски односи показују једну стратешку, дугорочну сарадњу Србије и Кине засновану на међусобном поштовању,али и подржавању по важним питањима од националног интереса. Такође, наглашена је успешност сарадње кроз механизам Кина-ЦИЕЗ (16+1) - који подразумева не само сарадњу на високом политичком нивоу, већ и у области економије, пољопривреде, образовања, културе, науке и технологије, као и успешност сарадње кроз иницијативу „Један појас, један пут“.