Вести

ЈОКСИМОВИЋ: РЕФОРМА ПРАВОСУЂА НАСТАВИЋЕ СЕ УЗ ШИРОКЕ ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИJE

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић оценила је да су грађани Србије показали спремност за структурну системску промену која јача демократске институције и владавину права и додала да ће се у наредном периоду припремати сет правосудних закона који ће омогућити примену нових уставних одредби.

Јоксимовић истиче да ће се у припрему правосудних закона ући уз пуно и инклузивно саветовање са струком, академском заједницом, цивилним сектором и најширом јавношћу, као и са Венецијанском комисијом.

То ће бити учињено, како је рекла, како би се у сваком сегменту те реформе остварили највиши стандарди који грађани Србије очекују.

Наводећи да су грађани Србије гласањем на референдуму за уставне промене показали зрелост, Јоксимовић је рекла да су прихватањем Акта о промени Устава Србије показали да и досадашњи процес приступања ЕУ, као и све реформе које се кроз тај процес спроводе, грађани разумеју као користан и благотворан за најшире друштвене интересе.

"И на овај начин смо се као друштво сврстали у ред најнапреднијих европских народа и земаља који су спремни и дорасли усвајању највиших стандарда владавине права", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић сматра да је резултат референдума уверљив доказ да Србија и њени грађани заслужују још бржи напредак на европском путу јер су, како наводи, у најтежим годинама за модерно човечанство и уз глобалне изазове за демократију које пандемија носи, показали висок ниво демократског знања, поверења у владавину права и снагу да и у тешким временима радимо у интересу јачања људских и грађанских права.

 

 

 

Извор: Танјуг