Вести

ЈОКСИМОВИЋ И ВАН ДЕН ЕНДЕ О ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Београду са делегацијом Министарства спољних послова Краљевине Холандије, коју је предводила генерални директор Дирекције за европску сарадњу Анита ван ден Енде о европској интеграцији Србије.

Посебно се разговарало и о реформама у области владавине права и јачања демократије у нашој земљи, као и о актуелној безбедносној ситуацији у Европи и о односима у региону.

Јоксимовић је информисала је саговорницу о најважнијим активностима које институције Србије предузимају у спровођењу реформи у области владавине права, пре свега у унапређењу правосудног система и услова за рад медија, али и у секторским политикама, као што су Зелена агенда, инфраструктурно повезивање, одрживи развој.

„Србија се у доброј мери држи начела да напредовање у приступном процесу, у свим сегментима, треба да буде сразмерно постигнутом у односу на дефинисане критеријуме", нагласила је Јоксимовић.

Истакла је да је посебно важно као показатељ демократске зрелости нашег друштва и то што су грађани на референдуму подржали уставне реформе у циљу јачања независности правосуђа.

„Отпочели смо са процедуром припреме нацрта закона и подзаконских аката којима ће се реформа правосуђа, предвиђена изменама Устава, применити у правном систему Србије", нагласила је Јоксимовић.

Такође, указала је и на то да је Србија у потпуности спремила и кластер 3 - Конкурентност и инклузивни раст, а да наставља са радом и на другим кластерима, пре свега на достизању мерила за отварање кластера 5 - Ресурси, пољопривреда и кохезија, али и оних у кластеру 2 - Унутрашње тржиште.

Говорећи о безбедносној ситуацији у Европи, Јоксимовић је истакла да је став Србије утемељен на највишим принципима европског поретка мира о непроменљивости граница и претњи и употреби силе, као и да је такав однос према овим питањима Србија демонстрирала гласајући за УН резолуцију којом се осуђује кршење територијалног интегритета Украјине.

Анита ван ден Енде је изјавила да Холандија подржава реформске процесе у Србији као држави кандидату за чланство у ЕУ, заступајући принципијелан став да сви критеријуми из приступајућег процеса морају да буду достигнути до окончања преговора, посебно они који се односе на владавину права, јачање демократије и медијских слобода.

Такође, нагласила је да државе чланице ЕУ очекују веће усклађивање Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ са Заједничком спољном и безбедносном политиком Уније.

 

 

 

Извор: Танјуг