Вести

Јоксимовић: 200 милиона евра преко ИПА

Србија преко ИПА фондова ЕУ за бесплатну финансијску помоћ земљама кандидатима може да очекује годишње око 200 милиона евра, али под условом да имамо добро урађене пројекте, рекла је данас министарка без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 
 
Јоксимовић је објаснила да је за 2014. годину преко ИПА фондова, градовима и општинама, на располагању укупно 180 милиона евра. 
"Што се тиче ИПА фондова, сваке године имамо око 200 милиона евра. Ове године, то је 180 милиона евра, али добар део средстава преусмерили смо за санацију поплава у Обреновцу, Крупњу и осталим подручјима", рекла је Јоксимовићка Тањугу. 
 
Напомињујући да је то износ који Србији сваке године стоји на располагању, она је истакла да смо та средства, процентуално гледано, добро искористили. 
"Међутим, када погледате структуру искоришћених средстава, могло је бити боље. Мислим да средства нисмо довољно користили за неке инфраструктурне пројекте, који су важни за локалне самоуправе, јер нисмо били припремљени", објаснила је Јоксимовићка, наглашавајући да има спремних и мање спремних општина. 
 
Локалне самоуправе зато, како је указала, морају да јачају и да се припремају, јер од ове године први пут смо у ситуацији да ИПА фондове користимо децентрализовано.
"До сада је ЕУ, која одобрава средства, била и та која спроводи цео поступак и преко које средства иду. Од ове године, тај новац ће ући у наш буџет и ми ћемо бити одговорни за трошење, за ревизију и надгледање тих средстава", рекла је министарка. 
 
Јоксимовићка је данас у Владичином Хану посетила Центар за размену информација о прекограничној економској сарадњи, који је изграђен новцем из европских фондова.