Вести

Иницијатива да трг испред Београдског драмског позоришта добије назив „Трг Ковентрија”

Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине града, поднела је иницијативу Комисији за споменике и називе тргова и улица да се трг испред Београдског драмског позоришта, у Милешевској 64а, назове „Трг Ковентрија“.

Она је иницијативу поднела као грађанка и нагласила да овај предлог подржава и Градска општина Врачар. 

– Трагична судбина два града, који су брутално бомбардовани у Другом светском рату, трајно их је историјски повезала. Енглески град Ковентри и град Београд побратимили су се давног септембра 1957. године, када је потписана Повеља о братимљењу и то је прва Повеља о братимљењу коју је потписао Град Београд – истакла је Андреа Радуловић.

Према њеним речима, Београд је Ковентрију те 1957. године донирао дрвну грађу за изградњу позоришта које је разрушено у Другом светском рату и у знак захвалности Београду, позоришту које је изграђено, као и тргу на којем се налази дат је назив „Београд” и градови су успоставили статус близанаца.

Поводом обележавања педесетогодишњице успостављања статуса близанаца, 2007. године у Ковентрију је потписана Повеља о пријатељству између града Београда и града Ковентрија. Позориште је тада обновљено и та иста дрвна грађа је репарирана и поново је нашла своје место у позоришту. Градоначелник Ковентрија је након тога посетио Београд. 

– Будући да пријатељство Ковентрија и Београда траје дугих 60 година, желела бих да град Ковентри добије заслужено место у Београду. Уочи јубилеја шездесетогодишњице братимљења ова два града, које се обележава у септембру ове године, желим да Београд, као и Ковентри, добије симбол који би трајно сведочио о трајним везама између два града – нагласила је Радуловићева и додала да је важно да се негује културна традиција, као и примарне вредности које братимљење носи – пријатељство, захвалност, сарадњу и узајамно познавање народа. 

Како је рекла, важно је да сваки дан радимо на интензивирању билатералних односа, да ми слушамо о свету и да свет чује за нас, да ширимо културне границе и негујемо и развијамо све непосредније пријатељске везе.

 

Извор: Беоинфо