Вести

Град подстиче пољопривредну производњу

Чланови Градског већа Драгомир Петронијевић и Зоран Адамовић, заједно са секретаром за привреду Милинком Величковићем, посетили су данас сеоско газдинство породице Табаковић из Велике Моштанице, које поризводи више врста зелене салате.

Обиласку су присуствовали и председник општине Чукарица Срђан Коларић, као и члан Већа ове општине Тања Видојевић. 
Драгомир Петронијевић је у обиласку овог породичног газдинства, које се простире скоро на четири хектара земље, рекао да је стратегија Града Београда да излази на терен, разговара са произвођачима и заједнички планира субвенције из године у годину.

Ово је још један пример добре праксе вредних људи који се баве производњом. Њихова предност је близина београдског тржишта и мањи трошкови превоза, тако да уз добру организацију може да се добро живи у овом граду од свог рада – рекао је Петронијевић и додао да Град Београд наставља да финансијски подржава предузетнике који то враћају тако што запошљавају нове људе. 

Конкретно, од ове производње газдинства Табаковића живи 25 људи. Због тога ће наша политика наставити у смеру развоја веће производње здраве хране са којом су задовољни и наши туристи – рекао је он.

Зоран Адамовић је истакао да је идеја градских власти да разговарају са грађанима, чује њихове идеје и предлоге. 
Ту смо да подржимо наше произвођаче и да дамо једнаке шансе за живот и рад како онима у центру Београда, тако и грађанима који живе на периферији, као што су то грађани из Велике Моштанице, Умке, Остружнице – рекао је Адамовић.

Секретар за привреду Милинко Величковић је нагласио да на територији Београда од пољопривреде живи 315.000 људи, док је више од 33.000 регистрованих пољопривредних газдинстава.

Секретаријат за привреду интезивно ради на повећању субвенција, тако да можемо да се похвалимо знатним порастом износа субвенција. Примера ради, у 2016. години субвенције су износиле 40 милиона динара, 2017. године 120 милиона, док је ове године то цифра од 180 милиона динара. Надамо се да ће следеће године Град Београд определити још више средстава како би помогли пољопривредним произвођачима – рекао је Величковић и додао да је један од предуслова за конкурисање за субвенције за развој и подршку регистровано пољопривредно газдинство, што породица Табаковић јесте.

Председник општине Срђан Коларић подвукао је да је породици Табаковић потребна велика помоћ када је реч о куповини семена и транспорт готовог производа. 

Раније смо имали проблем асфалта, прилазних путева, довод електричне енергије. Све смо то успели да решимо на територији Велике Моштанице, тако да након годину дана у породици Табаковић видимо шта може да учини једно вредно пољопривредно газдинство. Трудићемо да заједно са Градом Београдом помогнемо повећање производње и знатно им олакшамо живот – рекао је Коларић.

 

 

Извор: beoinfo