Вести

Град Београд подржао пројекат „Караван уметности”

Градски већник и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић обратио се данас ученицима округлог стола, који je у Старом двору приређен поводом реализације пројекта „Караван уметности”, намењен младим уметницима – будућим предузетницима. 

Он је подсетио учеснике да је у току четврта индустријска револуција, а да су уметници део креативне индустрије која је битан сегмент развоја напредних друштава и држава. Такође, додао је да је бити предузетник захтеван посао, а уједно и леп, јер омогућава свакоме да ради оно што воли. 

Петронијевић је указао младим учесницима дебате да се посао не чека, већ да се за њега бори, као и да је потребно да се учи и усавршава сваки дан. Такође, да је у приватном послу могуће бити добар, другачији, па чак и авангардан, а у исто време и комерцијалан. 

Први изазов за све нове предузетнике је како пласирати свој производ. Због јаке конкуреције потребно је да свакодневно радите на себи, да будете иновативнији од њих, као и да научите да истражите тржиште и дођете до потенцијалних муштерија. Озбиљни профити се данас остварују у сектору енергетке, инфрасртруктуре и креативне индустрије – указао је Петронијевић и појаснио да у креативну индустрију спадају и услуге, подсетивши на две предузетнице на Андрићевом венцу које данас своју креативну идеју успешно нуде заинтересованим грађанима и туристима. 

Пораст туриста у Београду је само ове године био већи од 20 одсто, док је недавно у главном граду Србије одржан финални турнир Евролиге у кошарци, који је привукао у нашу престоницу око 15.000 туриста. И то је такође ваша шанса – казао је Петронијевић. 

Он је подсетио на радионице „Знањем до циља” где млади, будући пердузетници уче како да да аплицирају за доделу средстава од Фонда за развој, Развојне агенције Србије или Секретаријата за привреду Града Београда, као и да учествују у програмима Националне службе за запошљавање. 

Организатори дебате „Караван уметности” захвалили су Канцеларији за младе и Граду Београду на подршци у реализацији тог пројекта.  

 
Извор: beoinfo