Вести

ГОЈКОВИЋ: ЗАШТИТА ДЕЦЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА НАЦИОНАЛНЕ ПОЛИТИКЕ

Председница Народне скупштине и Одбора за права детета, Маја Гојковић, рекла је да спречавање и сузбијање насиља и заштита деце морају бити и јесу један од главних циљева националне политике.

Гојковић је, на представљању Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља за период 2020.-2023. године, рекла да ћемо само удружени и истрајни у остварењу тог циља успети да створимо и сачувамо сигурно окружење за децу, у коме ће моћи безбрижно да расту и стасавају, изражавају различитости и развијају своје потенцијале.

Додала је да је добро што је Стратегија усвојена а сада је задатак њена пуна примена како би свако дете у Србији било заштићено од насиља.

"Страшно је када се само и реч насиље повезује са дететом у било ком смислу. Ипак, тужна је чињеница да се деца суочавају са насиљем у свом породичном окружењу, школи, институцијама за децу без родитељског старања и децу са инвалидитетом", рекла је Гојковић.

Додала је да са све већом доступношћу интернета и дигиталних комуникација, тамна страна људске природе се огледа и кроз злоупотребу те технологије у облику дигиталног насиља.

Гојковић је навела да деца могу бити изложена разним облицима физичког, сексуалног и емоционалног насиља и злостављања, занемаривања и дискриминације.

Гојковић је подсетила да је право на заштиту од свих облика насиља утврђено Конвенцијом Уједињених нација и међународним уговорима, које је наша земља усвојила међу првим земљама у свету, пре 30 година.

Гојковић је рекла да је потребно да будемо делотворнији у препознавању насиља и да када се насиље деси умемо на најделотворнији начин да отклонимо штетне последице, или да их бар учинимо мање страшним, а починиоце казнити у складу са законом.

"Стратегија нам пружа одговоре на управо ова питања, а њена примена биће оријентир и водич ка друштву без насиља", рекла је Гојковић и напоменула да имајући у виду неретке појаве вршњачког насиља деца морају да знају шта је насилничко понашање, да буду свесни своје одговорности и последица, које могу да буду трагичне.

Неопходна је и координација свих институција - у сектору образовања, социјалне и здравствене заштите, полиције и правосуђа у превенцији насиља, и пружања подршке деци која трпе насиље.

"Насиље настаје тамо где постоји нетолеранција, неразумевање, недостатак емпатије, а нестаје у процесу јачања узајамног разумевања, поверења и сарадње", рекла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг