Вести

ГОЈКОВИЋ: ЗАБРАНА ВУЧИЋУ ДА ПОСЕТИ ЈАСЕНОВАЦ НАЈБРУТАЛНИЈИ ПРИТИСАК

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић најоштрије је осудила одлуку хрватских власти да забране председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац, посебно чињеницу да било ко полагање цвећа на место највећег стратишта српског народа у Другом светском рату може сматрати "изазивањем хаоса".

"Управо у тренуцима када су узајамно разумевање и поштовање најпотребнији читавом региону и када Србија и њен председник Александар Вучић више од свих пружа руку солидарности, посеже се за најбруталнијим и најперфиднијим притисцима и провокацијама", истакла је Гојковић.

Указала је да посезање за таквим дубоко антиевропским и антицивилизацијским средствима не представља само забрану једном човеку да се поклони сенима предака који су мучки и систематски убијани, већ сведочи о дубљим мотивима и отвара питање односа актуелних хрватских власти према усташким неделима и српском народу данас.

"Овакав поступак забране неговања сећања не само да је вандалско продубљивање рана, већ је једнак покушају брисања трагова историје. То никада и никоме не може и не сме бити дозвољено, како у име невиних жртава, тако и зарад будућности у којој ће такво бестијално насиље бити недопустиво и незамисливо", навела је Гојковић.

Гојковић је нагласила да се не сме дозволити било какво замагљивање и релативизација овог догађаја, нити манипулисање чињеницама и указала да је посебно због застрашујуће природе и величине злочина почињеног над невинима у Јасеновцу, који је једини имао и логор за децу, невероватно је да било ко у једној земљи Европске уније може да забрани и ускрати поклањање сенима стотина хиљада душа које су погубљене на том стратишту човечности.

"Читавом свету је добро познато да онај који одбија да се сећа призива понављање зла са којим нас је често суочавала историја. Овакви облици насиља над правом на неговање сећања представљају напад на универзално добро човечанства и зато су апсолутно неприхватљиви", навела је Гојковић.

Гојковић је позвала међународну заједницу, организације и све људе којима је сећање на жртве свето да осуде ово антицивилизацијско поступање.

"Овакав поступак који је једнако за осуду и жаљење неће успети да пољуља нашу одлучност да се сећамо наших жртава и да посвећено гајимо пијетет за страдалима", навела је Гојковић.

 

 

 

Извор: Танјуг