Вести

ГОЈКОВИЋ: ПАРЛАМЕНТ ЋЕ О КИМ РАСПРАВЉАТИ КАДА БУДЕМО ИМАЛИ ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА

Седнице скупштине о Косову и Метохији ће сигурно бити, али онда кад буде постојало неко светло у тунелу да ће доћи до компромисног решења - тада парламент треба да каже и рећи ће своје мишљење, истиче Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије.

„Седница на којој би опозиција, која није хтела да учествује у унутрашњем дијалогу и није изнела никакву идеју за решење проблема КиМ, вређала председника Александра Вучића, који преговара са Приштином, борећи се за интересе наше земље, не би имала смисла. То би само отежало позицију Србије, а то нећу да дозволим, уз преузимање пуне одговорности на себе за такав став”, истиче Маја Гојковић.

* Било је најава да ће и парламент бити укључен у унутрашњи дијалог око КиМ, зар то не би требало да буде на седници?

- Интересантно је да поједини опозициони политичари и посланици говоре да нема дијалога о КиМ у парламенту, заборављајући да су позвани да кажу свој став у оквиру унутрашњег дијалога, али су одбили. Одбијање да изнесу став значи да решење немају, или је то оно што су радили 12 година док су били на власти? У време власти ДС-а и Бориса Тадића Косово је прогласило независност, а Тадић реаговао одласком на измишљени састанак на брзину организован, док је министар спољних послова Вук Јеремић намерно постављао лоше питање Међународном суду правде, чији нам је одговор додатно отежао положај, да не помињемо како су Тадић и Јеремић изместили питање КиМ из СБ УН, где смо имали пријатеље, у ЕУ, где је огромна већина земаља признала самопроглашено Косово.

* Можда би на седници парламента чули неке предлоге?

- Скупштина је сувише озбиљна да бисмо заказивали седницу тек да бисмо слушали увреде од Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и свих који су се, као и они, сакрили иза неких посланика у парламенту, које су добили без избора. Слушали бисмо само вређање Александра Вучића и његове породице, а најмање о положају Срба и о томе шта Србија у овом тренутку, после њихове катастрофалне спољне и унутрашње политике, може да добије. Кад будемо имали неки дефинисани предлог до кога се дошло компромисом, скупштина ће, наравно, расправљати о њему и дати свој став.

* Опозиција каже да би на тој седници о КиМ од председника тражили да одговори ко га је овластио да преговара са Приштином?

- Устав, онај који су сами писали. Друго, председник Вучић је једини функционер кога су грађани директно бирали и коме су дали више од 56 одсто гласова и то без давања лажних обећања, само им је истину говорио. Дакле, Устав и грађани су нешто што се не може оспорити празним речима упућеним са разних плажа и твитовима из Њујорка. Његови критичари нису успели ни цензус да пређу у Београду, а други избори их и не интересују. Нису учествовали на изборима у Мајданпеку, а ова убедљива победа СНС-а превазилази локални карактер, јер је дошла усред кампање против Александра Вучића и СНС-а и покушаја да се нађе компромисно решење између Београда и Приштине.

* Како српска власт и опозиција могу да разговарају и са Албанцима и са странцима, али никако међусобно?

- Можемо, били су позвани. Дата им је прилика, годину дана је био отворен позив за разговор о решењу за КиМ, дата им је прилика да грађанима објасне зашто су водили Србију у пропаст, како је могуће да ми сада имамо саговорнике широм света, који хоће да нас саслушају, који сматрају да то није завршено питање. Хоће да чују Србију, јер су свесни да без Србије нема решења.

* Било је неких идеја, али власт их је дочекивала најоштријим речима, Саша Јанковић је изнео став да би Косову дао столицу у УН?

- Нисам знала да се Саша Јанковић још бави политиком, мислила сам да је постао утицајни твитераш, пошто је његов покрет у сенци најновијих савеза који се удружују покушавајући да прикрију чињеницу да су то исти људи који су ову државу водили 12 година и потпуно је уништили. Ми, ваљда, имамо право да одговоримо на ингениозну идеју Саше Јанковића да би Косову дао две столице у УН.

* Није реч о одговарању, већ о речнику који и ви и опозиција користите?

- Ми говоримо истину, а она боли и то се зна и из свакодневног, а не само из политичког живота.

* И Европска комисија је у свом извештају о напретку Србије навела као примедбу „недовољно дијалога у парламенту”?

- Дијалога има, онолико колико посланици желе, али опозицију мрзи да проводи дане у скупштинској сали и да разговара о предлозима закона. О неким стварима сам разговарала и са амбасадором ЕУ Семом Фабрицијем, који је предлагао неку експертску помоћ за промену наших процедура.

* И шта је предлагао?

- Није знао шта да каже, зато што у свим развијеним демократским земљама, па и у његовој матичној, не постоји могућност да, на пример, једној групи посланика забраните да подносе амандмане, а другој да дозволите. Тако да се још нису појавили са неким експертским предлогом за наш парламент, али ми смо отворени за сарадњу. Ево, кад је овде био председник парламента Словачке, који је недавно донео нови пословник, разговарали смо и о томе. Он је направио фантастичну упоредну анализу свих пословника у ЕУ, која је врло занимљива, јер показује да наш пословник нимало не заостаје за њима. Врло радо ћу применити било који пословник ЕУ. Ипак, интересантнија ми је примедба ЕК да наш парламент нема кодекс понашања.

* Зашто је то проблем, када наш пословник регулише практично све што би, по разним причама, требало да буде у том кодексу?

- Тај кодекс нема скоро ниједан парламент земаља ЕУ, нема га ни Аустрија, која тренутно председава ЕУ, а нама замерају. Кад питам било кога од њих, ево, неког Аустријанца, какав је њихов кодекс, он каже да га нема. Стварно не знам ко то из Београда пише Бриселу и тражи да ми будемо претеча онога што ће се тек дешавати.

* Ви волите да сарађујете са невладиним сектором, што је лепо, али те приче о кодексу баш одатле потичу. Може ли неко из нашег парламента да каже да Скупштина Србије није огледно добро, или можда јесте, пошто је било разних идеја за њено уређење?

- Па, ја то кажем свакој делегацији која овде дође, питајте господина Фабриција. Док сам председник парламента, никакви се огледи неће вршити над Србијом и над Народном скупштином.

* Неспорно је да сви имају право да подносе амандмане, али зар, као искусан политичар, не мислите да толики амандмани владајуће коалиције, који су углавном исти и тешко да имају везе са материјом закона, штете вама, јер нико неће да слуша само то?

- Сви наши амандмани имају везе са материјом. Подсетила бих да је ту врсту комуникације у парламент увео Саша Радуловић из Доста је било, када је поднео стотине амандмана у истоветном тексту на све чланове закона из области образовања и то је свима било симпатично. То може да се критикује, али то је његово право, такво право има свих 250 посланика. Опозиција користи могућност допуне дневног реда да предлаже по 200-300 предлога.

* Један од предлога за допуну дневног реда у октобру сигурно ће бити захтев дела опозиције и владајућег СДПС-а за смену Вјерице Радете са места потпредседника парламента због непримереног твита поводом смрти Хатиџе Мехмедовић из удружења Мајке Сребренице, шта ће бити с тим?

- Ја сам одмах по сазнању за тај непримерени твит дала саопштење у коме сам најоштрије осудила непримерени твит. И даље стојим иза тог саопштења. Дарко Глишић, председник ИО СНС-а дао је политичко мишљење о томе, након хајке која се одједном претворила у напад на председника Александра Вучића, који никаквог додира са твитом није имао, нити се меша у рад парламента.

* Шта ће бити са захтевом?

- Ушао је у редовну процедуру. Сачекајмо редовно јесење заседање, разговараћемо о свим предлозима опозиције и власти. То не зависи од мене, већ од свих посланика. Захтев за смену Вјерице Радете ушао је у редовну процедуру. Сачекајмо редовно јесење заседање, разговараћемо о свим предлозима опозиције и власти. То не зависи од мене, већ од свих посланика.

 

 

 

Извор: Политика