Вести

ГОЈКОВИЋ ОТВОРИЛА ИЗЛОЖБУ "НЕБЕСКИ МИЛИЋ"

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је у Дому Јеврема Грујића изложбу "Небески Милић" истичући да је она пример како се сарадњом више учесника креирају и организују атрактивни културни догађаји који привлаче бројну и бирану публику, али и добра прилика указивања  на значај очувања културног наслеђа нашег народа и на важност улагања у савремено стваралаштво и продукцију.

Изражавајући задовољство  изложбом приређеном у част надолазећег јубилеја, девет деценија од рођења великог уметника Милића од Мачве, који је српску културу и уметност прославио широм света, Гојковић је указала да је овај сликар аутентичног израза био јединствен и по томе што је, ма где год стварао и излагао, своју отаџбину и Мачву увек носио у срцу. Додала је да и данас,  више од две деценије након што нас је напустио, дело и дар Милића од Мачве фасцинирају поштоваоце и љубитеље уметности широм света што потврђују и две драгоцене актуелне изложбе - "Небески Милић"  и недавно одржана изложба у Будимпешти у оквиру "Српских дана у Мађарској".

"Имамо посебну прилику да сагледамо првих 30 година стваралаштва уметника који је један од симбола српског сликарства 20. века. Дубоко упијајући свет око себе, стварао је ремек-дела којима је већ за живота стекао светску славу и поштовање. Био је сликар несвакидашње маште, који је инспирацију највећим делом налазио у српској историји, на коју је, као и читав наш народ, био изузетно поносан", рекла је Гојковић на отварању изложбе.

Према њеним речима, колико је био посебан и јединствен, свестран и вишеструко талентован, показује и то што се Милић од Мачве доказао и у архитектури, вајарству и поезији. Подсетила је  да на овим просторима нема пуно сликара чију каријеру је обележило више од 1.200 изложби у земљи и иностранству  и да се, између осталог, његова дела чувају у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду, али и неким од најпознатијих музеја и галерија у свету: Уфићи у Фиренци, Ватиканском музеју, Музеју Гугенхајм у Њујорку, Музеју уметности и историје у Женеви и другим.

Гојковић је нагласила да су, међу више од 60  присутних Милићевих слика, бројних личних предмета, цртежа и инсталација и поједина чувена дела, као што су "Поновљена прошлост" и "Посвета праху Леонида Шејке", а да додатну вредност овој изложби дају дела која су први пут изложена у јавности.

"Ова изложба је добра прилика да још једном укажемо и на значај очувања културног наслеђа нашег народа, као и на важност улагања у савремено стваралаштво и продукцију. Јер, без онога што створимо данас, неће бити ни наслеђа за неке будуће генерације. Србија и српски народ имали су ту срећу да не оскудевају у врхунским сликарима, какав је био Милић од Мачве", истакла је Гојковић.

Додала је да су његов таленат, спојен са упечатљивом харизмом и јединственим погледом на свет и појаве у њему подарили српској и светској култури и уметности ренесансну личност чије дело и данас зрачи и привлачи пажњу.

"Министарство културе активно ради на томе да ту привилегију коју имамо као народ и држава, а то је да имамо изузетно даровите сликаре као што је био Милић од Мачве, искористимо за додатну популаризацију и афирмацију уметности", истакла је Гојковић.

Трудимо се, како је рекла, да његов и опус свих других великана наше уметности учинимо што видљивијим и доступнијим најширој јавности.

"И ова изложба добар је пример како се сарадњом више учесника, у овом случају Министарства културе, Дома Јеврема Грујића и породице Станковић, креирају и организују атрактивни културни догађаји који привлаче бројну и бирану публику. Оваквим програмима не само да одужујемо дуг који као држава и друштво имамо према великом сликару, већ и новим генерацијама указујемо на значај његовог дела", закључила је Гојковић.

 

 

 

Извор: Танјуг