Вести

ГОЈКОВИЋ: НАША ДУЖНОСТ ЈЕ ДА СРБИЈУ УЧИНИМО ШТО БОЉИМ МЕСТОМ ЗА ЖИВОТ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је свечаној седници Скупштине општине Горњи Милановац поводом Дана општине и обележавања 208 година од Другог српског устанка.

Тим поводом, председнику Републике Србије Александру Вучићу додељено је звање почасни грађанин Горњег Милановца за изузетан и вишегодишњи допринос унапређењу и развоју локалне самоуправе у области грађевинарства и инфраструктуре, привреде, здравства, просвете, пољопривреде, туризма и културе, а признање је уручено Гојковић, као личном изасланику председника Србије.

Гојковић је исказала захвалност на вредном признању додељеном председнику, и истакла да је због славних предака и генерација које долазе наша дужност да Србију учинимо што бољим местом за живот.

Према њеним речима, ако бисмо се осврнули само нешто више од једне деценије уназад и упоредили то са оним како Србија данас изгледа, потпуно је јасно да сада имамо нову, лепшу и бољу слику наше земље, да је у свим областима друштва постигнут видан помак, брзином која је донедавно на овим просторима била не само тешко остварива, већ и незамислива.

Гојковић је констатовала да је у читавој земљи последња деценија обележена убрзаним развојем и повећањем животног стандарда грађана.

Гојковић је подсетила на то да Горњи Милановац заузима важно место на културно-историјској мапи наше земље и да су из овог краја потекле многе знамените личности - кнез Милош Обреновић, Арсеније Лома, Јован Жујовић, Драга Обреновић, Момчило, Живорад и Светомир Настасијевић, Драгиша Васић, Мија Алексић, Даница Максимовић и бројне друге значајне личности из света културе, науке, политике, спорта.

Гојковић је, изражавајући задовољство због свега што је у сарадњи Министарства културе и локалне самоуправе протеклих година урађено у овом граду, навела да модерно опремљен Културни центар и бројне културне манифестације чине да је Горњи Милановац данас једна од најдинамичнијих културних средина у нашој земљи.

Свечану седницу, којом је уједно обележено и 170 година од настанка града, отворио је председник Скупштине општине Лазар Николић, а присутнима се обратио и председник Општине Дејан Ковачевић.

На свечаности су додељене и награде "Таковски устанак" за 2023. годину заслужним појединцима и фирмама. Oве године по први пут додељена је награда - звање почасни грађанин општине Горњи Милановац.

 

 

 

Извор: Танјуг