Вести

Гојковић: Дуванска стратегија подстицај евроинтеграцијама

НОВИ САД - Председница Народне скупштине Маја Гојковић изјавила је данас у Бачкој Паланци да је сарадња у оквиру Дунавске стратегије ЕУ за Србију драгоцено искуство и снажан подстицај европским интеграцијама као првом спољнополитичком приоритету наше земље.

"Пројекти у оквиру Дунавске стратегије, у коју су укључене и земље које нису чланице ЕУ, имају снажну развојну компоненту и у великој мери могу да унапреде економију Србије", истакла је Гојковићева на отварању међународног научног форума "Дунав - река сарадње".

Истичући да се морају искористити потенцијали Дунава,"јединствене реке која нас већ спаја са земљама ЕУ и региона", Гојковићева је указала на важност унапређивања сарадње 14 држава на Дунаву ради искоришћавања тих потенцијала.

Председница Народне скупштине је напоменула да је Србија једно време занемаривала своје велико богатство и економске могућности.

Она је нагласила да је зато веома важно поново обратити пажњу на могућности сарадње у региону Дунава и у спровођењу Дунавске стратегије која још није заживела довољно ни у ЕУ, али се о њој све више говори.

Гојковићева је истакла да су катастрофалне поплаве у мају, којима је била захваћена наша земља и регион, показале неопходност сарадње и додала да је и ова међународна конференција један од облика сарађивања, пре свега у припреми и остваривању конкретних развојних пројеката.

"Веома је важно да на основу тих квалитетних пројеката, наша и друге земље у региону Дунава, могу да рачунају на новац из Европских фондова", истакла је Гојковићева, напомињујући да се у оквиру те стратегије, пре свега, може унапредити саобраћај, туризам, културна сарадња, али и привреда и економија. "Дунав је сам по себи европска држава", подсетила је Гојковићева на изјаву једног европског политичара и нагласила да Србија мора на најбољи начин да искористи тај мост ка ЕУ и то у пуном капацитету што нашој земљи омогућују пре свега научни, културни и други потенцијали.

Обраћајући се учесницима скупа, председник "Института за Подунавље и Средњу Европу" и бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек истакао је значај повезивања и спајања људи, економских и других потенцијала у региону Дунава, нагласивши да Србија има веома значајну улогу у сарадњи са државама чланицама ЕУ у оквиру Дунавске стратегије.

Као веома добар пример сарадње наше земље са чланицама ЕУ и државама у региону, Бусек је навео развојне пројекте у басену реке Саве, у које је у великој мери укључена и Србија.

"То је пример који веома добро показује да Србија на веома високом нивоу сарађује са земљама у региону, што је веома важно када је реч о Дунавској стратегији", нагласио је Бусек.

Учеснике скупа, који се одржава у оквиру тродневне међународне конференције "Дунавска стратегија од идеје до остварења" поздравио је и председник општине Бачка Паланка Александар Ђедовац који је напоменуо да ће после Канцеларије за ЛЕР, та општина ускоро добити и Канцеларију за брзе одговоре.

Циљ конференције посвећене Дунавској статегији јесте да промовише значајне пројекте и идеје у одрживом развоју Србије.