Вести

ГОЈКОВИЋ: ЦИРКУС КОЈИ ЈЕ БОШКО ОБРАДОВИЋ НАПРАВИО ПОКАЗУЈЕ ДА НЕ ПОШТУЈЕ СРБИЈУ

Председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић рекла је да није први пут да лидер Двери Бошко Обрадовић жели да од парламента направи место инцидента, изражава сумњу у искреност осуда његовог поступка које долазе из Савеза за Србију и тврди да су сви они креирали почетак јучерашње седнице парламента када је Обрадовић ушао у салу дувајући у пиштаљку.

Обрадовић припада том делу опозиције која више од годину дана није дошла у скупштину, а "циркус" који је направио показује да не поштује Србију, да не поштује заставу којом је раније и ударао у врата парламента, сматра Гојковић.

"Суштина је да се покаже лош однос према свим институцијама у овој држави и његова жеља је била да у сенку стави важан догађај као што је одлука о укидању ванредног стања", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да је задовољна претходним заседањима, јер је већина посланика учествовала у раду и показала да без обзира на политичку припадност поштује и државу и грађане који су им дали мандат.

"Чули смо различита мишљења и тиме су показали да је скупштина право место за дијалог. Мали број посланика као што је Бошко Обрадовић и слични њему су показали да се њихова безидејност показује у виду хаоса и инцидената", рекла је Гојковић.

На питање зашто се скупштина није састајала раније током ванредног стања, Гојковић је рекла да је критике чула само од тог дела опозиције која не долази на седнице, наводећи да би они критиковали и да је била заказана уз аргументе да се угрожава здравље људи.

"Само лаик може да каже да је скупштина могла да се закаже. Да ли је нешто у складу са Уставом, а ја тврдим да јесте, ускоро ће рећи Уставни суд Србије, јер су они меродавни да то оцене. Устав је прекршен 2003.године када је уведено ванредно стање, јер је тада могло да се прогласи само на делу територије. Сада је заиста све урађено у складу са Уставом", поручила је Гојковић.

Наводећи да је за сутра заказана нова седница, Гојковић је објаснила да ће се законима који су на дневном реду омогућити да оверу потписа за листе које учествују на изборима обављају и општински оверивачи, што је договорено на састанку председника државе са политичким партијама.

"Од понедељка ће изборне комисије поново почети да раде", подсетила је Гојковић и додала да се још једна измена закона који је на дневном реду односи на повећавање казни за непоштовање одређених здравствених мера у циљу спречавања заразних болести.

Гојковић је додала да је поносна што је била председница парламента у два мандата и што је за то време донето много добрих закона који су се, између осталог, односили на спровођење економских реформи што је довело до тога да Србија данас буде економски јача него 2012.године.

"Донели смо добре законе у сарадњи са цивилним друштвом, а посебно сам поносна што смо донели одлуку да на листама буде 40 одсто жена", рекла је Гојковић.

На оцене које се чују у јавности да се владајућој коалицији жури на изборе, Гојковић је прокоментарисала да "машта може свашта" и да је било и коментара зашто се не уводи ванредно стање, па када је уведено, онда зашто јесте.

"Пре увођења ванредног стања су избори расписани, само су изборне радње прекинуте. Ми поштујемо уставне и законске рокове. Устав не би био поштован да ми бесконачно продужавамо мандат Народне скупштине. Ако Бошко Обрадовић и Драган Ђилас имају намеру да уводе ванредно стање бесконачно, онда нека кажу, ми све радимо у складу са Уставом", поручила је Гојковић.

Гојковић је нагласила да избори морају бити одржани 21. јуна, наводећи да јесте било предлога појединих политичких партија да се помере за август, али то би значило да се продужава ванредно стање, а за то нема разлога.

Додала је да је мисија парламентараца Европске уније, уз чије посредовање се водио дијалог власти и опозиције, завршен и да више нема разлога да се баве парламентом, јер су изборни закони побољшани, изабрани су недостајући чланови РЕМ-а и први пут је изабран Надзорни одбор скупштине.

На критике "Fridom hausa" да је Србија доспела међу државе за које се каже да се налазе између делимично консолидованих демократија и хибридног режима, Гојковић је рекла да не разуме шта су хтели да кажу, наводећи да има много злонамерних цитирања, а да се истовремено, рецимо, не говори о томе шта о земљи имају да кажу ММФ и Светска банка.

Имам жеље и планове, а избори ће бити сасвим у реду

Гојковић је изјавила да опозиција која бојкотује изборе не може да оспори легитимитет избора, наводећи да је реч о њиховој личној одлуци.

"Нисам чула да је неко рекао да су избори нелегитимни, јер неко неће да учествује. Већина политичких странака учествује, а да ли њих троје, четворо неће, то је њихова лична ствар", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да ће избори бити "сасвим у реду", у складу са Уставом и законом, наводећи да су посматрачи добродошли и да су већ позвани, а да ће важна бити порука грађана.

На питање да ли ће поново бити председница парламента, рекла је да о томе не размишља и да јој је круна то што је за време њеног мандата одржана скупштина Интерпарламентарне уније на којој су учествовали председници парламената из целог света који су показали колико поштују Србију и политику коју води Александар Вучић.

"То ми је круна успеха, а како ћу наставити политичку каријеру то зависи и од одлуке СНС када се заврше избори. Имам своје жеље и планове, али о томе ћу разговарати са председником СНС и са колегама", рекла је Гојковић.

Гојковић је оценила да ће кампања бити тешка, а да ће СНС водити позитивну кампању у којој ће представити планове за будућност.

"Ми смо се уздржавали све ово време, јер смо сматрали да грађане не интересују отровне стрелице и дали су нам поверење да водимо рачуна о њиховом здрављу. Бошко Обрадовић, Драган Ђилас су се бавили ружним стварима, нападима на децу. Опозициони лидери настављају да нападају децу Александра Вучића док он наставља да брине о животима грађана", истакла је Гојковић.

Српска напредна странка ће говорити позитивне поруке, а њима ће оставити "да причају ружно", рекла је Гојковић.

"Они не знају да критикују већ само да вређају. Очекујемо инциденте и вређања, али видећемо да ли ће грађани више вредновати политику рада труда или нападање нечије деце као што се нападају деца председника државе", навела је Гојковић.

Гојковић је рекла да је убеђена да ће грађани опет изабрати Александра Вучића и Српску напредну странку.

"Да ли ће још неко од покрета или странака да изађе на изборе нећу да размишљам о томе. Сви су добродошли. Фер је да се на изборима покажеш колико вредиш", закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг/Б92