Вести

ГЛИШИЋ: СТРАНЕ АМБАСАДЕ У СРБИЈИ НЕ ДЕЛЕ МАНДАТЕ

Сви добри потези Српске напредне странке, али и грешке током кампање прошле су кроз анализу председника Извршног одбора Српске напредне странке Дарка Глишића. Следи формирање Владе која ће, како је рекао, бити састављена у интересу Србије, а у њој неће бити оних који се намећу преко медија.

О корацима који следе, како ћемо се изборити са притисцима, хоће ли бити несташица због украјинске кризе и да ли ће традиционални партнери Српске напредне странке бити део власти и у овом мандату, говорио је Глишић у интервјуу за Новости.

* Имају ли Србија и њен државни врх довољно снаге да се одупру свим притисцима? Где су сада најјачи удари - на статус Косова и Метохије, везе са Русијом или на Српску?

- Државно руководство на челу са председником Републике Србије показало је да уме у тешким и изазовним временима да сачува мир. Данас је то никад теже јер су се међународне прилике драматично промениле и никада више неће бити исте, али верујем у оно што наша држава предузима и да ћемо сачувати мир и стабилност.

* Председник Вучић је упозорио да стиже најтежа зима у последњих 70 година, хоће ли је наша држава дочекати спремно?

- Неће бити лако, али као што сте имали прилику да видите последњих пар месеци, све што постаје дефицитарно у Европи, у Србији није. Дакле, довољно има свега. Али, то је борба на дневном нивоу у којој нема простора за опуштање.

* Да ли сте урадили детаљну анализу избора - којим резултатима сте задовољни, а где сте "подбацили"?

- Највећи део посла око анализе смо завршили. Прво ћемо унутар странке озбиљно да је размотримо, па да видимо који су нам следећи кораци. Не спадам у оне који воле са страначким колегама да дискутују преко медија.

* Велика је разлика између броја гласова које је освојио лидер Српске напредне странке у односу на странку на парламентарним и београдским изборима. Хоће ли евентуални "кривци" одговaрати и како?

- И то је предмет наше анализе. Дакле, прво разговор унутар странке и доношење конкретних одлука о којима ће јавност свакако бити обавештена када буду донете.

* Страначког колегу Драгана Шормаза, који се нуди за место у Влади, назвали сте "егзибиционистом". Зашто сте уверени да неће добити подршку за место министра, пошто више неће бити посланик?

- Зато што наши чланови не подносе када се неко нуди преко медија. Поготово их иритира када се то ради преко медија који 24 сата дневно демонизују председника Вучића и његову породицу. Добио сам невероватан број порука чланова Главног одбора странке који једва чекају да се таквима обрате на првој наредној седници.

* Хоће ли са СПС и Вулиновим ПС бити настављена сарадња, да ли ће их бити у следећој влади? Посебно што стижу позиви да следећа влада мора бити проевропска.

- Нова Влада треба да буде влада грађана Србије и да штити њихове интересе. Да чува мир и стабилност, да настави даљи економски развој и да подиже животни стандард. А ко ће бити у тој Влади, видећемо кад се прогласе коначни изборни резултати и кад почну разговори око формирања парламентарне већине.

* Какав би требало да буде курс будућег тима у Немањиној? Добијате ли сигнале из било које амбасаде како Влада Србије треба да изгледа?

- Курс је јасан, држава и народ на првом месту. Очување мира и стабилности, веће плате, веће пензије, то је наш најважнији национални интерес. А што се тиче страних амбасада, па да ли ви стварно мислите да би неко од њих смео да пошаље било какав сигнал или да се обрати председнику Вучићу са некаквим кадровским предлогом? То је била пракса у бившем режиму, данас ми је смешно када неко помисли да ће га амбасадор било које земље поставити на било коју функцију.

 

Од "лајка" до плате

* A  Социјалистима сте замерили јер су изабрали "проруски наступ" у кампањи, а не балансирану политику Српске напредне странке. Јесу ли те несугласице превазиђене?

- У кампањи је било одговорних и неодговорних наступа, сходно интересима које су странке поставиле испред себе. Некоме су били битни држава и народ, некоме популарност и "лајк" више, а некоме да се докопа цензуса и посланичке плате. Ако је било и ако буде неких несугласица, решаваћемо директним разговором.

 

 

 

Извор: Новости/Танјуг