Вести

ГЛИШИЋ: ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО У АЛБАНЦИМА НЕМАМО АДЕКВАТНОГ САГОВОРНИКА

Председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић оценио је блокаду пролаза председнику Србије Александру Вучићу ка селу Бање као показатељ немоћи и нервозе приштинских Албанаца. Глишић је рекао још и то да је проблем у решавању косовског питања то што са албанске стране не постоји адекватан саговорник и запитао се како разговарати са неким ко је клао, секао уши, силовао и чинио разне злочине.

- Посета председника Вучића јесте посета великог охрабрења за све људе који живе на простору Косова и Метохије, али усудио бих се да кажем, и наде за све грађане републике Србије, јер полако сви разлози због којих смо у протеклим временима губили ратове и политичке битке, полако постају разлози на основу којих можемо да остваримо своје политичке интересе - казао је Глишић.

Како додаје, Александар Вучић је човек који ужива велики углед у свету и његов говор јуче је говор истине и сурове реалности за све нас.

- То је суочавање свих нас са оним што јесте прошлост и што би требало да буде будућност. Тај говор је уобличио Вучића као озбиљног државника каквог није било у протеклих неколико деценија и каквог ће тешко бити у времену које предстоји и као човека који је спреман да се бори за интересе људи на КиМ, да им учини сваки дан извеснијим и лакшим, али и свих грађана републике Србије, којима се то Косово и Метохија ставља као омча око врата када се дође до неких кључних политичких питања и његова храброст да се упусти у бробу за решавање тог проблема јесте нешто што заслужује дубок наклон и политичку подршку свих оних, којима је битно да се Србија развија као држава - оценио је Глишић.

Према његовим речима, постоји проблем што не постоји адекватан саговорник са албанске стране, јер како каже, код њих је ратно руководство на челу.

- Како да разговарате са неким ко је клао, секао уши, силовао, или чинио разне злочине, по признању самих Албанаца, а не неког друго. Како да Вам саговорници буду Фатмир Љимај или Кадри Весељи, обични касапини и кољачи, који ништа друго, сем те терминологије не могу да покажу, али су јуче показали своју слабост и те блокаде које су се десиле су слабост, немогућност да поднесу да се политичке околности мењају, да у Србији постоји неко ко ужива велики углед у међународним круговима, да је то неко чији углед расте из дана у дан - изјавио је Глишић. Он додаје да је то нека врста наше победе, јер нервоза коју показују говори да се нешто мења.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић оценио је да су Срби на Косову и Метохији, након посете председника Србије Александра Вучића, много мирнији и да им је лакше.

- Наравно да су мирнији. Видели су и чули председника Србије Александра Вучића, коме су указали огромно поверење на председничким изборима. Он је на КиМ освојио преко 80 одсто српских гласова и његова посета јуче и прекјуче Косову и Метохији је за Србе који живе на тим просторима од изузетног значаја - истакао је Мартиновић.

Како додаје, то је једна велика дипломатска, политичка и, како каже, лична победа Александра Вучића.

- Он је показао да нема те силе на овом свету која може да спречи председника Србије да дође међу свој народ на КиМ, да га охрабри, пошаље поруку мира, Србима, али и Албанцима. Поруку да је Србија спремна да се на миран и толерантан начин дође до коначног решења статуса Косова и Метохије, тако да је моје лично мишљење да је ова посета добро дошла за све оне разумне Албанце, за које претпостављам да их има, јер су схватили да је Вучић човек мира, који је спреман да се договори и разговара - казао је Мартиновић.

Како додаје, посета је снажна порука охрабрења Србима на КиМ, да Вучић и држава Србија стоје иза њих и да се никада неће десити Србима на КиМ оно што се десило Србима у Хрватској. Мартиновић је рекао да је то што је Вучићу онемогућено да посети село Бање велики шамар за КФОР.

- Оно што се десило са спречавањем Вучића да посети село Бање, је показало слабост Међународне заједнице. Мислим да је то велики шамар за КФОР, а што се тиче приштинских власти, па шта можете да очекујете од људи као што су Харадинај, Љимај, то су људи који су својим рукама убијали недужне људе, који су силовали, радили најтежа могућа кривична дела током 1998. и 1999. године. Од њих не можете да очекујете ништа добро, али да КФОР не може да гарантује безбедност председнику Србије на КиМ, мислим да је то срамота и скандал - наглашава Мартиновић.

 

 

 

Извор: Пинк