Вести

ГАШИЋ: СРБИЈА ПРЕМА СВАКОЈ ВРСТИ КРИМИНАЛА ИМА НУЛТУ ТОЛЕРАНЦИЈУ

Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић изјавио је да Србија према свакој врсти криминала има нулту толеранцију и да је борба против организованог криминала била и остала приоритет МУП-а.

Како је истакао током Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи која се одржава у Београду, уз учешће представника 12 држава региона, Република Србија и МУП полазе од уверења да развијање сарадње са међународним партнерима може знатно допринети борби против свих облика прекограничног криминала, али и успостављању стабилности и безбедности у региону.

"Борба против организованог криминала била је и остала приоритет МУП-а. Постигли смо значајне резултате и ефикасно су пресечене активности великог броја криминалних група и појединаца чији начини деловања до сада нису виђени на овим просторима. Највећи од њих су организоване криминалне групе Беливук-Миљковић, Николе Џонија Вушовића и Дарка Шарића. Све их повезује заједнички циљ, а то је убиство председника Републике Александра Вучића", рекао је министар Гашић.

Према његовим речима, држава Србија према свакој врсти криминала има нулту толеранцију, а српска полиција је спремна, обучена и опремљена да одговори на све безбедносне изазове.

"Од краја октобра ове године спроводимо одлучну акцију полиције на подручју северног дела Србије и све расположиве капацитете усмерили смо на сузбијање ирегуларних миграција и повећања степена безбедности у овом делу наше земље. Сваки грађанин Србије мора да има загарантовану безбедност и њихова имовина мора бити заштићена од свих видова криминала, па и од миграната који су злоупотребили наше гостопримство. Нећемо дозволити да Србија буде паркинг за ирегуларне мигранте иако према избеглицама и онима којима је тешко одувек показујемо велико разумевање и солидарност", истакао је министар Гашић.

Министар Гашић подсетио је да су појачане акције усмерене и на југ наше земље, с обзиром на то да, како је рекао, највећи проценат ирегуларних миграната долази управо са територије Европске уније, из Бугарске.

"У наредном периоду биће ангажоване све полицијске управе које на својој територији имају прихватне центре и центре за азил, како би кроз видове појачаног присуства и надзора кретања и боравка лица у прихватним центрима, која су иначе у надлежности Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, у континуитету вршили контролу кретања ирегуларних миграната а све у циљу спречавања вршења кривичних дела и ремећења јавног реда и мира од стране мигрантске популације", навео је министар Гашић.

Министар Гашић истакао је да одговор на мигрантску кризу и безбедносне изазове које она носи мора бити организован, синхронизован и солидаран, уз детаљно сагледавање свих могућих ризика, а посебно претњи тероризма, као најдеструктивнијег и растућег глобалног безбедносног проблема.

 

 

Извор: Танјуг