Вести

Гак: За три месеца издато око 4.000 одбијеница за приватне вртиће

У последња три месеца београдски државни вртићи издали су око 4.000 одбијеница са којима родитељи могу да упишу децу у приватне вртиће уз субвенцију Града Београда,  изјавио је секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је истакао да ову могућност сада користе родитељи за 15.020 малишана за које Град месечно издваја до 22.361 динара по детету, што је 80 одсто од економске цене боравка у државном вртићу.

Овај пројекат је нарастао седам пута за само три године будући да смо кренули са око 2.000 деце у скоро 40 вртића. Раст запослености у Београду и мања цена вртића вишеструко су повећали интересовање, али смо упркос томе и захваљујући сарадњи са приватним вртићима успели да обухват деце предшколским образовањем са 45 одсто подигнемо на више од 70 процената", рекао је Гак.

Он је истакао да је тиме дат подстрек и расту приватног сектора у предшколству што је за последицу имало и нова радна места у новим вртићима. 

Само од маја до данас на листи верификованих приватних вртића за субвенцију имамо 44 нова вртића. То је раст броја вртића од више од 16 одсто за само четири месеца –  рекао је Гак и додао да сада 314 приватних вртића нуди боравак деце уз дотирање Града.

Он је поручио да обим овог пројекта сада даје већу могућност избора родитељима и позвао их да пажљиво читају уговоре које потписују.

То су приватни вртићи и ми се у њихове услове рада не мешамо осим у делу редовних контрола које морају проћи као и државни али родитељи морају знати да има и све више оних који недоласке деце обрачунавају по узору на државне, умањењем цене за 50 одсто по дану – рекао је Гак. 

Он је истакао да ће Град наставити пројекат сарадње са приватним вртићима будући да је то био најбржи и најефикаснији начин да се одговори на раст интересовања родитеља.

 
 
 
 
Извор: beoinfo