Вести

Гак: За малишане са Врачара додатних 130 места у вртићима

Радови на адаптацији дела Општине Врачар у вртић су у пуном јеку. Очекујем да током лета буду завршени, а да у септембру овде упишемо 130 деце, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је данас са председником општине Врачар Миланом Недељковићем и директорком Предшколске установе „Врачар” Емилијом Ђурђевић обишао градилиште у центру града за чију је адаптацију Секретаријат за образовање и дечју заштиту издвојио око 56 милиона динара.

"Адаптација погодних простора у вртиће се показала као изузетно ефикасни начин отварања нових места у предшколским установама будући да за мање новца и у краћем року добијемо објекат подједнако безбедан и опремљен као новоизграђени. Оваквим решењима и изградњом монтажних вртића коначно ћемо доћи до најважнијег циља, а то је да Београд буде без листе чекања за вртиће", рекао је Гак.

Гак је додао да је Општина Врачар једна од пет општина без листе чекања у Београду, те да је планским решавањем питања боравка деце у вртићима то могуће и на територији целог града.

"Последњих година приметан је раст интересовања за вртиће, што је веома битно зато што рад са децом треба да започне од најранијег узраста. Субвенционисањем боравка деце у приватним вртићима и отварањем нових места у државним, успели смо да испратимо потребе родитеља и обухват деце предшколским образовањем подигнемо на око 73 одсто, што је велики успех", рекао је Гак.

Он је поручио да је у државним вртићима у току конкурс за упис деце, који ће трајати до 14. маја, напоменувши да за сада све тече без проблема.

"Стигло је око 14.000 захтева који се предају искључиво електронским путем преко еУправе, а током лета, након анализе уписних комисија, листе ће бити објављене", закључио је Гак.

Недељковић је истакао важност овог пројекта за Општину Врачар.

"Потребе најмлађих су нам увек у фокусу, нови вртић у самом центру Врачара ће бити од великог значаја и радујемо се доласку деце", рекао је Недељковић.

У предшколску установу на Врачару уписано је око 2.400 деце, док је на актуелном конкурсу понуђено око 560 слободних места.

 
 
 
 
 
 
Извор: Беоинфо