Вести

Гак: У понедељак инспекција у још 30 приватних вртића

Просветна инспекција Града Београда у понедељак наставља акцију ванредне контроле у још 30 приватних вртића, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Прелиминарни извештаји контроле у првих 40 вртића говоре да су Секретаријату за образовање и дечју заштиту достављани нетачни подаци о долазности деце, због чега је одлучено да се акција прошири и настави – рекао је Гак, гостујући у емисији „150 минута” на ТВ „Првa”. 

Он је поручио да Град Београд рефундира новац за 16.011 деце у 332 приватна вртића на основу података које они достављају овом секретаријату, те да инспекција у овом тренутку контролише евиденцију долазака, број поручених оброка и противпожарну опремљеност.

Оно на чему инсистирамо од почетка сарадње са приватним вртићима јесте то да је интерес деце изнад свега. Због тога апелујем на родитеље да пријављују све неправилности на које наилазе – рекао је Гак.

Он је објаснио да циљ ванредног инспекцијског надзора није затварање приватних вртића, што ће, како је рекао, бити тек крајња мера којој ће се прибећи, већ је циљ унапређење сарадње са приватним предшколским установама и поштовање свих прописа који постоје.

Одлука града о суфинансирању боравка деце у приватним вртићима јесе добра, дала је економске домино ефекте у развоју овог сектора, али захтевамо фер однос према родитељима и апсолутну безбедност деце. То није пуно – рекао је Гак.

Он је истакао да се овом акцијом штити интерес деце, родитеља и буџет Града Београда.

Гак је истакао да Секретаријат за образовање и дечју заштиту има добру сарадњу са Управом за ванредне ситуације Града Београда, која паралелно са просветном инспекцијом контролише приступачност објекта, инсталације, пут за евакуацију и противпожарну опремљеност приватних вртића. 

Секретар је објаснио да је акција ванредне контроле приватних вртића пажљиво планирана, те да су за први круг контроле изабране установе које су током летњих месеци пријављивале високу долазност деце упркос чињеници да је то период када је у свим вртићима долазност деце сваке године мала.

Он је закључио да ће следеће недеље бити објављени резултати овонедељне контроле и поручио да је, у случају пронађених неправилности, могуће скидање приватних вртића са листе за рефундацију Града Београда.

 
 
Извор: beoinfo