Вести

Гак: Ми враћамо родитељима оно што је Ђилас отео

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак изјавио је да је Град Београд до јануара ове године исплатио 342,7 милиона динара на име тужби родитеља за незаконито увећану цену вртића у периоду од 2010. до 2014. године.

Ми данас исплаћујемо родитељима новац због незаконито увећане цене вртића, рекао је Гак и додао:

"А где је новац који су они тада уплаћивали у буџет којим је располагао Драган Ђилас, није познато", констатује Гак. 

У саопштењу за медије, поводом дезинформација које, како каже, у јавности пласирају поједини представници опозиције, Гак наводи и да садашња градска власт плаћа цехове неодговорне претходне власти, уместо да улаже додатно у обнову вртића и школа. 

"Притом, то је тек део од пристиглих око 15.000 тужби, док је укупан број оштећених родитеља далеко већи јер је, примера ради, само 2014. више од 20.000 родитеља плаћало вртић скупље", напомиње Гак.

Објашњава да Ђилас, који је кандидат за градоначелника, сада обећава градњу нових вртића и бесплатна места у постојећим, а у време кад је имао прилику да нешто уради "он је родитељима у Београду наплаћивао и до 9.700 динара месечно".

"Ова власт ту је цену спустила на садашњих 5.590 динара. Они који плаћају знаће да препознају ко заиста мисли о њима а ко 'гарантује' куле и градове", поручио је Гак, додајући да деца ни на који начин не смеју бити део политичке кампање било које странке. 

Прошло је време када су фотеље биле важније од места у вртићима. Надам се да се никада неће ни вратити, поручио је Гак. 

У том је смислу навео и да је данас у вртиће уписано око 71.000 деце, од које готово 58.000 деце у државне скоро 13.000 деце у приватне вртиће уз субвенцију Града.

То је 23.500 деце више у односу на крај 2013. године када ово право остваривало свега 47.500 деце. 

"Боравак деце у приватним вртићима уз рефундацију Града нам је осим нових места дао и низ економских домино ефеката који су утицали на развој овог сектора. Најважнија су свакако нова радна места у новоотвореним вртићима којих данас у систему града има 255 у односу на тек четрдесетак вртића пре ове одлуке Града", напомиње Гак.

Наводи и да је од 2015. до данас Град Београд из буџета за ову децу издвојио 3,8 милијарди динара.

Критикујући претходну градску власт напомиње да је новац из градске касе немилице трошила на неоправдано прескупе закупе вртића које, каже, актуелна власт мора и данас да плаћа.

Па тако наводи да се само за један вртић на Алтини издваја готово 24.000 евра месечно.

Претходна власт је започела градњу вртића у Стублинама у Обреновцу у који је уложено више од 300 милиона динара који сада не ради пуним капацитетом, наводи Гак и додаје да је тај новац можда могао корисније да се уложи у вртић на некој другој локацији, где је био потребнији.

"Градили су се и вртићи потпуно неприкључени на водоводну или канализациону мрежу какав је вртић Облачак на Звездари. Срећом, овакав однос према овом важном сектору је прошлост којој нико не жели да се враћа", каже Гак те додаје да се данас Београд одговорно односи према вртићима вођен озбиљним анализама тржишта. 

Тако су, каже, прошле године отворена два вртића адаптирана од празних простора у школама, а још шест је у плану за адаптацију ове године. 

Кад је реч о школама, Гак помиње да је 2012. приликом градње школе "Милена Павловић Барили" на Палилули утврђено да је пуцање фасаде на овој школи само две године од отварања последица брзе градње.

"Говорим о школи у коју иде 1.000 ученика и која сада да би деца била безбедна плаћа заштитну ограду", наводи Гак. 

Помиње и школу "Јован Ристић" на Палилули, саграђену 2010. која две године након отварања почиње да прокишњава, а исте проблеме, додаје, имају и у школама "Милоје Васић" у Гроцкој и "Краљица Марија" у Овчи, у које су уложени милиони динара.

Градски секретар још каже да је буџет за 2018. предвидео 300 милиона динара капиталних улагања у вртиће и скоро 890 милиона динара за инвестиције и функционисање школа, те закључује:

"Моја поента је да новца има, Београд коначно има и људе који искрено брину о деци на функцијама са којих то грађани очекују али нажалост има и оних спремних да све то злоупотребе у политичке сврхе".

 

 

Извор: Танјуг