Вести

Гак: Једноставнији повраћај новца за приватне вртиће

Родитељи чија деца бораве у приватним вртићима, а који остварују право на субвенцију града, од децембра више неће морати да сваког месеца лично предају документацију за повраћај новца јер ће захтеви које потпишу важити док траје решење о рефундацији, изјавио је данас градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак гостујући на телевизији Пинк.

Ово је један од бољих пројеката које Београд има, али је он знатно порастао будући да већ обухвата око 12.000 деце и сада идемо у другу фазу, а то је поједностављење и скраћивање процедуре како бисмо што пре родитељима дали рефундацију – рекао је Гак.

Он је најавио да ће у понедељак одржати састанак са представницима свих приватних вртића који су у систему субвенционисања, на коме ће им представити нови образац који ће се попуњавати само једном, а не сваког месеца као до сада.

Како је објаснио, то ће бити први корак ка дигитализацији система предшколских установа и преласка на онлајн систем евиденције долазака деце и плаћања, што ће убрзати све процедуре.

Гак је апеловао на родитеље да пажљиво читају уговоре које потписују са приватним вртићима, будући да су неки већ усвојили препоруке да се цена вртића у данима када дете одсуствује умањи за 50 одсто, као што је то у државним.

Верујем да ће то до краја тржиште само уредити, али је важно да родитељи обрате на то пажњу када читају уговор – казао је Гак.

Паралелно са пројектом сарадње са приватним вртићима, реализује се и пројекат „Мрежа школа”, од ког се очекује око 1.200 додатних места у београдским вртићима а, према речима Гака, следеће недеље врата за предшколце отвориће и Основна школа „Војвода Мишић” на Савском венцу, која ће, после школе „1.300 каплара” на Звездари бити друга школа која је адаптацијом слободних учионица постала и место за предшколце.

Упркос, како је рекао, почетним оспоравањима, реакције родитеља чија су деца кренула у реновирани део у школи „1.300 каплара” су одличне и то је стандард који ћемо примењивати у преосталим школама у овом пројекту, истакао је Гак.

Он је поручио да радовима на школи „Јован Цвијић” на Палилули због тога није задовољан, па ће бити извршене поправке.

Гак је похвалио и брзу реакцију институција након недавног случаја тровања деце у београдским школама и поручио да када су деца у питању, нема места грешкама, истичући да очекује да Радна група Министарства просвете, науке и технолошког развоја, чији је члан, брзо уреди област исхране деце у школама.

 

 

Извор: Беоинфо