Вести

Гак и Станисављевић: Улагања сада већа, накнадна брига бивше власти

Улагања у образовање и дечју заштиту и област социјалне заштите већа су него у време претходне власти у Београду, изјавили су чланови Главног одбора СНС Славко Гак и Наташа Станисављевић и упитали представнике бивше власти чему сада накнадна брига за грађане и зашто то нису урадили у време док су водили Београд.

Према речима Гака, да се власт у Београду 2013. године није променила, и данас бисмо имали мали обухват деце у предшколским установама, скупље вртиће него што је законом предвиђено и минимална улагања у образовне установе.

Навео је да је 2013. године обухват деце у предшколским установама на територији Београда био 45 одсто малишана и да је у време бивше градске власти у вртиће ишло око 47.000 деце, те истакао да је данас потпуно другачије.

"Имамо више од 72 одсто деце у предшколским установама. Кроз пажљиво планирање, проширење капацитета државних предшколских установа и сарадње са приватним предшколским установама дошли смо до тога да готово 78.000 деце иде у вртиће", нагласио је Гак.

Додао је да је садашња градска власт на рачун грађана до сада исплатила више од 3,2 милијарде динара за период од 2008. до 2013. године, када им је боравак деце у вртићима противзаконито наплаћиван скупље.

"Економску цену за боравак деце у предшколским установама прописује Град Београд, а власт у граду се дрзнула бахато, безобразно да од 2008. до 2013. године родитељима вртиће наплаћује скупље него што је закон предвиђао. На име тужби и пресуда које смо добили од судова, на рачун грађана смо исплатили 3,2 милијарде динара, а очекујемо да до половине 2021. године и последњи динар вратимо грађанима управо за новац који им је неко противзаконито узео", рекао је Гак.

Истакао је да је садашња градска власт, уз све проблеме које је затекла у градском буџету и функционисању Града, успела да од 2013. године буџет за сектор образовања и дечје заштите сваке године расте.

Како је истакао, тај новац је пажљиво планиран за обнову постојећих вртића, основних и средњих школа и изградњу нових.

"И у овим тешким моментима, када је у току епидемија корона вируса, буџет сектора за образовање и дечју заштиту далеко је већи него 2013. године, када је био 16 милијарди динара. Сада износи око 22 милијарде динара", рекао је Гак.

Станисављевић је рекла да 2013. године у Београду није било личних пратилаца за децу са сметњама у развоју, да особе са инвалидитетом нису имале своје персоналне асистенте и да се грађанима којима је помоћ најпотребнија дуговало за једнократне помоћи Центра за социјални рад годину дана.

О томе како је било у време бивше градске власти најбоље, каже Станисављевић, показују дуговања која су оставили.

"Најбоље говори податак од преко пет милијарди динара колико је дуговано на име дуговања ка трудницама, ка субвенцијама за наше најугроженије грађане за комуналне услуге, за трошкове народних кухиња...то је оно што је чинило политику тадашње градске власти", рекла је Станисављевић.

Она је представнике бивше власти у Београду питала чему сада накнадна брига за грађане.

"Чему накнадна брига о томе шта би могли да ураде? Зашто то нису урадили у време када су били на власти? Зашто нису радили ствари које је било потребно, зашто се нису бавили сектором социјалне заштите? Зашто у Београду није био изграђен ниједан центар за социјални рад од 1990. године? Зашто деца из Прихватилишта за децу нису имала добар и услован објекат, најбољи у овом делу Европе какав сада имају? Зар они то у то време нису заслужили, па нико није бринуо о њима?", пита Станисављевић.

Истакла је да је садашња градска власт изградила ефикасан систем социјалне заштите који, додала је, не дугује ниједан динар својим грађанима и све своје обавезе исплаћује на време, без дана кашњења.

 

 

Извор: Танјуг