Вести

Гак: Деца мигранти безбедна у школама

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак присуствовао је данас свечаности поводом Дана Основне школе „Бранко Пешић” у Земуну, прве школе у Београду која је у образовни систем укључила и децу мигранте који пролазе кроз Србију.

Ово је школа која већ 70 година образује децу из маргинализованих група и која је показала колико је важно да се сва деца укључе у образовни систем. Данас прослављамо Дан школе у светлу недавног немилог догађаја када су деца нападнута испред школе и желео сам да им пружим подршку, да им кажем да смо ту за њих и да ћемо учинити све да се осећају безбедно – рекао је Гак.

Он је поручио да је најважније да су деца добро и да је данас представом, у којој су учествовала и деца мигранти, послата снажна порука о важности међусобног уважавања, поштовања и једнакости.

Директор школе Ненад Ћирић поручио је да ће ова школа наставити да улаже максималне напоре да се сва деца осећају добродошло.

Кроз Основну школу „Бранко Пешић” од децембра 2016. године прошло је око 150 деце миграната, док их у овом тренутку има 38. Укупно, у десет београдских школа наставу похађа 130 деце миграната.

 
Извор: beoinfo